"Roncsok" sorozat - Elfeledett járművek nyomában

img_0305_1.jpg

Ebben a sorozatban elfeledett, használaton kívüli, funkció nélkül álló, főként ritka roncs járműveket fogunk találni és bemutatni.

 A sorozat folyamatosan további új részekkel fog jelentkezni a youtube csatornán! Lájkold a Roncsok facebook oldalát is a további videókért!

Mellesleg az új sorozatot leszámítva már alapból is rengeteg "roncs témájú" anyag van a csatornán itt itt itt itt és itt, ahogy a Szellemvárosok a világban weboldalon is!

 

Roncsok 42. - Ez a 100-as nem százas

Ebben a videóban egy elhagyatott ház udvarán álló "régi Skodát", azaz egy S100-ast nézek meg. A jármű feltehetőleg évtizedek óta ott állhat, hiszen már lassan felfalja a rozsda...

Roncsok 41. - KIÉGVE

Munkába igyekezve pillantottam meg az út mellett a kiégett roncsot. Mint kiderült, a Volvo V40 kombinak az utastéri ventilátora kezdett füstölni. A sorfőt félreállt vele, az utasával pedig elkezdtek kipakolni a már erősen füstölgő kocsiból. Ekkor a jármű begurult az árokba és teljesen kiégett. Az égő Volvo-t végül a tűzoltók oltották el.

A videó megjelenése után kommentet írt a sofőr is, aki elmondta: mindenki jól van, nem történt személyi sérülés.

Roncsok 40. - A SZTÁR

 Utazásom során pillantottam meg ezt az út szélén álló Kamiont. Látszott rajta, hogy már évek óta ott állhat, így gondoltam készítek róla egy gyors videót a telefonommal.

Mint utólag kiderült, a jármű egyáltalán nem elhagyatott. Zöldséget és gyümölcsöt árulnak belőle a mai napig is.

 

 Roncsok 39. - Csonka Csuklós Ikarus

 Az Ikarus egykori lakója szinte az összes holmiját hátrahagyta. Szerszámok, órák, fazekak, fotók, ruhák és rengeteg tárgy hevert szanaszét a buszban, amit anno szépen, mintegy lakásként rendezett be magának az illető.

Teljes cikk!

Roncsok 38. - OPEL CARAVAN 1000 A BOKORBAN

 Szintén a horvátországi nyaraláson során vettem észre ezt az Opel roncsot az út szélén gazzal benőve a bokorban. Félreálltam a kocsival és míg a többiek rám vártak, gyorsan megnéztem kívülről-belülről ezt a gyönyörű kombit. Közben a telepről kijött egy bácsi, aki horvátul dörmögött valamit az orra alatt, aztán továbbment.

De legalább fel tudtam venni ezt a szépséget.

Roncsok 37,5. - NÉGYES IKREK

Horvátországi nyaralásom során gyorsan megálltam az út szélén és megnéztem ezeket a ritkaságnak számító autóroncsokat. Bár ebben az országban nem is igazán számítanak ritkaságnak...

Roncsok 37. - NEOPLAN az út szélén

Rengeteg szemét, elektronikai cuccok, ruhák és ételmaradékok voltak benne szétdobálva. Olyan undorító bűzt, ami ott volt, még soha nem éreztem, de a videó miatt kénytelen voltam kibírni.

Ülések már nincsenek benne, kivéve a vezetőét, sőt, ottjártamkor még a kormány, a váltó és a műszerfal is megvolt. Aztán felmentem az emeletre, ahol még több szemét volt szétdobálva, és megtaláltam egy matracot, amin feltehetőleg a busz egykor lakója aludhatott...

Teljes cikk!

Roncsok 36. - Ikarus szétlőve

Vajon miért lőnek széjjel egy Ikarus 211-es buszt? - Merül fel a kérdés. Biztos megvan rá az okuk az elkövetőknek.

Megvan, ugyanis a kiselejtezett járművet és társait a magyar, illetve a NATO katonái lövik sz@rrá minden egyes nagy harcászati gyakorlaton. Rábák, Zilek, Ifák, Kamazok, Tátrák és most ez a kis Ikarus is sorra került.

Mellesleg a buszt tavaly nyáron sikerült lencsevégre kapnom még ép állapotban a sorozat 21. részében. Már akkor ott állt a halálraítéltek sorában, a többi leselejtezett katonai jármű között.

videoletolteshu-roncsok-21----katonai-roncstemeto-_mp4_snapshot_04_00_2018_07_11_13_21_49.jpg

Még ép állapotban

bejeg.jpg

img_3353.jpg

Teljesen szétlőve és kiégve

Roncsok 35. - Trabant-temető

Talán még 2-3 évvel ezelőtt bukkantam rá a helyre a google mapson nézegetve, akkor még nem tudtam pontosan milyen járművek állnak itt, hiszen felülnézetből ezt nem igazán lehet kivenni a térképen.

A járművek többségéből, de valószínűleg mindegyikből hiányzik a motor, illetve a belső is teljesen hiányos, konkrétan csak kasznik hevernek ebek harmincadjára hagyva.

Számításaim szerint pontosan 18 darab.

Teljes cikk!

Roncsok 34. - Hátrahagyott Fiatok

Egy vidéki kisváros parkolójában állnak ezek a farmotoros Fiat 850-es roncsok elég nagy népszerűségnek örvendve, ugyanis miközben fotóztam a kocsikat, többen is odajöttek hozzám kérdezősködni, illetve fotózni is a mára már ritka járműveket.

Az Fiatok állapota nagyon rossz, a kaszniuk szinte teljesen elrohadt, egyikben például még motor sincsen.

Teljes cikk!

Roncsok 33,5. - Zümmögő Ikarus

Ez a 266-os Ikarus nem is igazán roncs, hiszen egyben van, de utasszállító funkcióját már nem láthatja el, ugyanis másfajta utasok utaznak rajta...

img_1805.jpeg

img_1825.jpeg

img_1836.jpeg

Roncsok 33. - Régi idők kocsija 2.

 A kocsit az évek során nem mozdították, de felé sem néztek, ami a rárakódott porból és mocsokból is kikövetkeztethető. Az idők során megrongálták, vittek belőle mindent, ami mozdítható volt. Ez egy Mercedes-Benz "Gazelle" REPLICA 1928-1930.

Teljes cikk!

Roncsok 32. - Rába hátán Lada

Valahol egy telephely szélén pillantottuk meg a roncsokat. Odasunnyogtunk és csendben szemügyre vettük őket, fel ne keltsük őket Csipkerózsika álmukból.

Teljes cikk!

Roncsok 31. - IZS, a póktanya

Ezt a járművet egy szupermarket parkolójában pillantottuk meg. Néhány helyi elmondása szerint 8-10 éve állhat itt gazdátlanul, póktanyává változtatva a kis puttonyost.

Az autó oldalán lévő felirat szerint fénykorában lomelszállító kocsi volt, lom helyett már inkább csak szemét van a rakodóterében.

A hamutartójában találtam egy 1946-os réz 20 fillérest is.

A kocsi tiszta rozsda, kerekei rég leengedve. Nyáron a turisták dobálják tele szeméttel, ugrálnak rajta, télen pedig állatok költöznek bele. Egyetlen pozitívum, hogy betonon áll...

g0106367.JPG

g0056352.JPG

g0066355.JPG

g0046351.JPG

g0036347.JPG

g0016340.JPG

00131_mts_snapshot_00_00_2018_04_28_21_01_56.jpg

00131_mts_snapshot_00_04_2018_04_28_21_01_46.jpg

g0096365.JPG

Videó:

Roncsok 29. - BMW az út mellett

Utazásom során láttam meg ezt a kocsit, az út mellett a parkolóban állva. Odamentem, megnéztem. Ennyi.

g1335757.JPG

g1355763.JPG

g1315751.JPG

 Roncsok 28. - A Négyszemű

Sokszor említettem már, hogy utazásaim során botlok a legérdekesebb dolgokba és ez a Roncsok sorozat következő részében sem lett máshogy.

Az útról, egy autótelep szélén pillantottuk meg ezt a nem mindennapi Skodát. Mondanom sem kell, szerelem volt első látásra...

g0224718.JPG

Roncsok 27. - Régi idők luxuskocsija

 Eléggé magával ragadó látvány manapság egy '50-es évekbeli luxus Mercedes, amit ugyan olykor-olykor látni lehet veteránautós találkozókon, de hogy évtizedek óta egy ház előtt ronccsá pusztulva, az már tényleg nem mindennapi látvány...

g2142811_1.JPG

Teljes cikk!

Roncsok 26. - Csontváz a garázsban

Szokásos felfedező utam során bukkantam erre az autóra, egy elhagyatottnak látszó garázsban. Sötétben, kerítésen kívül csak sejthettem milyen típus lehet, mivel a lámpái elég árulkodók, de amikor közelebb értem, már pontosan látni lehetett a márkát.

Sajnos az idők folyamán a tolvajok eléggé szétkapták a ritkaságot, szinte csak a csontvázát hagyták meg...

maxresdefault_1.jpg

 Roncsok 25. - Roncstemető a Krk-szigeten

2017 nyarán négy barátommal Horvátországba, a Krk-szigetre mentünk nyaralni. Az odaúton, a szállásunk keresése közben lettem figyelmes az út menti roncstemetőre.

Az elfeledett járművek nagyjából 10 percnyi sétára voltak a szállásunktól, így nem volt kérdéses, hogy hamar fel fogom deríteni a helyet. Aznap elég későn értünk vissza, így sötétben már nem volt értembe elkezdeni videózni, de másnap reggel már be is támadtam a helyet.

g0400908.JPG

g0410911.JPG

g0470930.JPG

Van itt minden: Iveco kisbusz, Peugeot, Zastava, Renault, Lada, Ford stb... De a legkülönlegesebb mégis egy "cápa" becenévre hallgató BMW, szinte patent állapotban. Alig hittem a szememnek, hogy ezt a ritka példányt valaki képes így elkótyavetyélni.

dsc_0295.JPG

dsc_0309.JPG

Teljes cikk!

Roncsok 24. - Opelek és Olympiák

Ebben a részben egy '50-es évekbeli Opelt veszünk szemügyre, ami 15 évet állt egy helyben egy fa alatt. A tulajdonos úgy gondolta, elég volt: kihúzta a helyéről, ahol hosszú éveket állt, meghirdette és eladta.

g0317966.JPG

Ugyanakkor kiderült, hogy még egy Opel is áll az udvarában, ami szintén eladó:

g0598058.JPG

Összes fotó:

Roncsok 23. - Munkagépek elfeledve

Még valamikor 5-6 évvel ezelőtt saját szememmel is láttam ezeket a gépeket, de akkoriban még nem nagyon érdekeltek a járműroncsok. Tehát biztos voltam benne, hogy több mint fél évtizede már ott állhatnak a Velencei-tó mellett, mivel egykor feltehetőleg a tó kotrására és az a körüli munkákra használhatták őket.

g0136259_1.JPG

g0276300_1.JPG

g0066236_1.JPG

Teljes cikk!

 Roncsok 22. - ÉLŐ adás! - Renault 5

Ebben az epizódban egy új dolgot próbálok ki, ugyanis ebben a részben élő adásban mutatok be egy roncsot, több-kevesebb sikerrel:

Roncsok 21. - Katonai roncstemető

Lehetőségem nyílt távolról szemügyre venni jó néhány katonai területen álló, egykor a magyar honvédség hadrendében szolgáló járműveket, köztük, két kiselejtezett Mi-8-as szállítóhelikoptert is. Sajnos ezekhez nem lehetett közelebb menni néhány 10 méternél, de miután kicsit eltűntem szem elől, megközelítettem a harcászati célpontokká selejtezett gépjárműveket, köztük egy 256-os Ikaruszt is...

 Roncsok 20. - NEM ELADÓ!!

Egyik felfedezésem során egy egész ritka autóroncsra lettem figyelmes, ami az út mellett, szorosan a bokorhoz volt "támasztva". Szerencsémre éppen egy hölgy szállt be a roncs mellett álló autójába, így hát kapva az alkalmon megkérdeztem tőle, hogy tud-e valamit a kocsiról.

Tudott sőt, elmondta nekem, hogy az Opel 2007 óta áll ott. Segítőkészen megadta a tulajdonosnak a számát, hogy nyugodtam hívjam fel, érdeklődjek. Gondoltam, felhívom ott helyben, megérdeklődjem tőle a kocsi múltját.

Így is tettem, de abban nem volt sok köszönet: mielőtt lecsapta a telefont, egy dolgot tudtam csak meg az autóról...

g2012037.JPG

g2112076.JPG

g2042050.JPG

img_5986.JPG

Frissítés:

A kocsi 2018. márciusában elindult, hogy megkezdje új életét. Még a motort is sikerült beindítani.

1.jpg

8_1.jpg

Roncsok 19. - Fullos Trabantok a MÉH-telepen

Adott egy vidéki méhtelep, ahol régi, forgalomból kivont autók állnak. Csakhogy ezek a Trabantok, Kispolskik és Škodák nem arra várnak, hogy bezúzzák őket, hanem épp ellenkezőleg: új gazdát keresnek főleg az egykori NDK területén, Kelet-Németországban, ahol ezek a rendszerváltás előtti típusok éppen a másodvirágzásukat élik.

Teljes cikk!

Roncsok 18. - NDK-s roncsok egy autószerelőnél

Vidéki utunk során észrevettünk az út mellet néhány roncsot, becsöngettünk és megkérdeztük, hogy megnézhetjük-e őket. Aztán elszabadult a pokol...

Roncsok 16. és 17. rész - Elfeledett hősök: Régi tűzoltóautók

Idén végre sikerült videóra vennem a Roncsok című sorozat keretein belül azokat a régi tűzoltóautókat, amik már hosszú évek óta a székesfehérvári tűzoltóság terültén állnak.

Nem is emlékszem pontosan mikor, de jó pár éve történt, mikor éppen arra járva felfigyeltem ezekre a járművekre. Akkor elhatároztam magamban, hogy egyszer majd ezekről biztosan készíteni fogok egy anyagot...

Teljes cikk!

Roncsok 15. rész - A fecskefarkú

Ebben a részben pedig ismét egy Mercedes roncsot veszünk elő, méghozzá nem is akármilyet: egy fecskefarkút!

Éppen egy eseményről tartottam haza, amikor megpillantottam a Mercit. De nem egy elhagyatott épület udvarán, vagy csak simán az utcán állva: Egy autókereskedésben! Így hát kíváncsiságom által vezetve besétáltam, hogy megkérdezzem, mit, miért, hogyan...

Teljes cikk!

Roncsok 13. és 14. rész - Még több Ikarus

 A buszokat már régen kivonták a forgalomból aztán pedig leselejtezték. Ha a jelenlegi tulaja nem csapott volna le rájuk, már régen bedarálták volna őket, így hát jelenleg is megvan a lehetőségük, hogy újra visszatérhessenek az utakra, bár ehhez elég nagy anyagi ráfordítás kell.

Gábor, a buszok gazdája ezért keres támogatókat terve kivitelezéséhez. A két Ikarus jelenleg is egy őrzött fatelepen áll már évek óta.

Teljes cikk!

Roncsok 12. rész - Egy elfeledett Ikarus

A busz egy Isten háta mögötti zsákfaluban bújik meg, és még a legnagyobb Ikarus fanok sem sejtették, hogy a jármű a mai napig létezik. Ugyanis a leselejtezett buszok általában "vágóhídon" végzik, de nem egyedi eset, hogy magánszemélyek is vásárolhatnak forgalomból kivont Ikarust, de persze csak kasztnit, motor nélkül.

Teljes cikk!

Roncsok 11. rész - Trabi a bontóban

 Erről a bontóban lévő Trabantról annyit tudok, hogy hosszú évekig egy udvarban állt és csak nemrég hozták be a bontóba. De ez látszik is az állapotán.

Roncsok 10. rész - A Rekord, a Kacsa és a többiek:

Ebben a részben egy kisebb telephelyre "tévedtem be", ahova igazából célirányosan mentem, merthogy ez a terület nincs lezárva, így igazából akárki besétálhat. Már évekkel ezelőtt feltűnt nekem ez a hely, akkor Barkas, Trabant és hasonló típusú járműveket láttam sorakozni ott.

Egy nézőm hívta fel a figyelmem arra, hogy nem is olyan régen egy ritkaságszámba menő roncs is került oda, nevezetesen egy Opel Olympia Rekord, talán az 50'-es évek közepéből. Nem mindennapi látvány egy ilyen kocsi.

g0155404.JPG

g0085381.JPG

g0115391.JPG

g0125395.JPG

g0135396.JPG

opel.jpg

Valamikor ilyen volt és lehet, hogy újra ilyen lesz

g0105388.JPG

Nagy valószínűséggel az autó azért áll itt, mert felújításra vár, hiszen ez nem egy olyan roncs, ami lassan eggyé válik a természettel, ahogy a legtöbb ilyen videóban is látható.

Ugyanakkor az anyag készítése közben észrevettem, hogy a telephelyen még sok más autó áll, meg is akad a szemem még egy roncs állapotban lévő kocsin: egy Citroen kacsán.

g0165405.JPG

g0185412.JPG

g0195415.JPG

g0175408.JPG

Van a telephelyen több Wartburg, Trabant meg sok modern autó is, de észrevettem egy régi Opel Kadett-et, ami bár nem roncs, de mindenképp meg kellett néznem, hiszen gyönyörű autó, nem hagyhattam ki. :)

g0055372.JPG

g0075380.JPG

g0015361.JPG

g0035368.JPG

 Roncsok 9. - A természet mindig győz:

 Pár hónappal ezelőtt az egyik ismerősöm küldött egy képet, amin roncs autók látszódtak, de mivel elég rossz minőségű fotó volt, így ekkor még én sem tudtam milyen roncsokról van szó.

Így hát gondoltam saját szememmel győződöm meg, hogy mivel, mikkel is állok szemben, hiszen a sorozatban javarészt csak különleges, ritka vagy régi járműroncsokat szoktunk bemutatni. Reméltem, hogy most sem lesz másképp és hát szerencsére nem kellett csalódnom...

Teljes cikk!

 Roncsok 8. - Összetört amerikai álom:

 Az előző részekben sem voltak mindennapi járművek a bemutatott roncsok, de valahogy mindig feljebb tudjuk tenni a lécet. Mi sem hisszük el, ha nem látjuk a saját szemünkkel. Egy, az amerikai GM (General Motors) által, feltehetőleg a 70-es évek második felében gyártott Oldsmobile Cutlass Supreme Brougham típusú kocsit találtunk.

 Teljes cikk!

 

 Roncsok 7. - Régi idők kocsija:

Elég nehéz lenne róla írni bármit is úgy, hogy a videó előtt ne lőjem le a lényeget az autóval kapcsolatban, de annyit talán mondhatok, hogy egy ismerősöm adta a tippet, készített is róla egy kisebb videót, amit elküldött nekem.

A típusra először mást tippeltünk, de végül kiderült, hogy tévedtünk. Megtaláltam a jármű adattábláját is, amiből további infókat is megtudhattam róla, ugyanakkor sikerült beszéltem a tulajdonossal is, aki elmondta, hogy valamikor terv volt az, hogy újra életet leheljenek bele, de aztán végül nem lett belőle semmi...

Teljes cikk!

Roncsok 6. rész - Kispolszki:

A Roncsok című sorozat hatodik részében egy Kispolszkit mutatok be. Az autó nem ismeretlen számomra, sőt, elég közel áll hozzám, mivel ezen a kocsin tanultam meg vezetni. Már közel 10 éve áll egy falusi ház kertjében, mert nem volt szívem kidobni vagy elvinni a bontóba, hiszem nagy álmom, hogy egyszer majd újra életet leheljek bele, ami eddig időhiány és az anyagiak miatt eddig nem jött össze.

A mai napig nem mondtam le arról, hogy a kisautó újra visszatérjen az utakra. Ki tudja, talán 2017-es évben ez meg is valósul!

 Roncsok 5. rész - Ikarus 211: LUJZA

 A "Roncsok" című sorozat ezen részében egy Ikarus 211-es típusú buszroncsot találunk. A rendszáma miatt én csak Lujzának hívom :)

Egy parkolóban áll elhagyva, elég ramaty állapotban (pontos helyét nem adjuk ki). Valaki feltehetően életvitelszerűen élt benne, még meg is volt ágyazva a jármű hátsó részében, az üléseken.

A busz már évek óta állhat egy helyben, kerekei leengedve, ablaka betörve. Bemásztunk, megnéztük.

Teljes cikk!

 Roncsok 4. rész - Mercedes-Benz a bokorban:

A sorozat negyedik részében egy Mercedes-Benz kombit fogunk találni. Miközben nézegettük a régóta álló járművel, a tulaja meghalott minket, de a társam szerencsére ismerte őt, így nem lett belőle probléma, sőt, még segített is felnyitni nekünk a motorháztetőt és mesélt az autóról is.

Elmondta, hogy nagyjából 10 éve áll ott, utoljára talán 2006-ban használta. Régóta meg akart már válni tőle, de olyan keveset ígértek neki érte, hogy eddig mindig nemet mondott.

Roncsok 3. rész - BMW és DKW:

A harmadik részben egy telephelyen álló, élénk kék színű veterán autóra, mellette pedig egy igen romos BMW-re lettem figyelmes. Rákérdeztem az egyik ott dolgozótól, hogy meg lehet-e nézni őket, és meg lehetett.

Egy DKW típusú régi autó, ami még az Audi elődje volt, mellette pedig egy BMW 2002 igen ramaty állapotban...

Roncsok 2. rész - Limuzin az udvaron:

A második részben pedig egy nem mindennapi látványt nyújtó Limuzint mutatunk be, illetve mutattunk volna. A Cadillac típusú járművet még nyáron fedeztük fel, ami egy falu elhagyatott házának udvarán állt. A faluban éppen akkor forgattunk egy elhagyatott épületről, mikor az egyik utcán keresztülautózva megpillantottuk a járművet. 

Elterveztük, hogy megkeressük a tulaját és közelebbről szemügyre vesszük a Cadillac Limót, de mire újra visszamentünk, az autónak csak hűlt helyét találtuk...

Szerencse, hogy még akkor készítettünk róla pár fotót és egy kis videóanyagot.