SZANATÓRIUM az erdő mélyén

Szellemvárosok a Világban 16.

A Szellemvárosok a világban legújabb részében egy elhagyatott tüdőszanatóriumot nézünk meg Ausztriában.

 A csodás természeti környezet és a mindentől távol lévő, nyugalmat árasztó helyszín elengedhetetlen egy ilyen gyógykomplexum számára, (ahogy az előző szanatórium videóban már láttátok), így nem véletlen hogy ezen a helyen építették fel az '50-es évek elején, három év alatt.

A második világháború után a tuberkulózis a halálesetek jelentős részét adta, úgymond népbetegségnek számított, így Európa szerte tüdőgondozókat hoztak létre a járvány lassítására.

Az orvostudomány robbanásszerű fejlődésének köszönhetően az évek során felfedezték a tbc elleni hatásos gyógyszereket, általánossá vált a kór elleni védőoltás, így a betegség elleni küzdelem jelentősen felgyorsult, olyannyira, hogy az elkövetkezendő évek során Európa szerte funkciójukat vesztve, sorra zártak be a kifejezetten ezen megbetegedés gyógyítására emelt központok.

Néhány évvel ezelőtt például egy ilyen elhagyatott kórházban voltam Belgiumban is, amit már láthattatok itt a csatornán.

Az épületben a tuberkulózisban szenvedő betegek kezelése az előbb említett okok miatt a '80-es évek elején megszűnt, a pácienseket pedig egy másik kórházban helyezték el, a szanatórium pedig ideiglenesen bezárt.

A 160 fő befogadására képes komplexum újranyitására 1986-ban került sor, miután átalakították, biztonságossá és akadálymentessé tették az épületet. Ettől kezdve az egykori szanatórium kizárólag idősgondozással foglalkozott.

Egy 2008-es cikkben ápolóhiányról számolt be az intézmény vezetősége, és a szakmabeliek jelentkezését is várták.

Az idősek otthona 2014 környékén zárt be végleg, ennek ellenére a berendezések nagy részét nem szállították el, jelenleg is milliós értékeket rejt az épület. A hatalmas épületben az alsó szinteken vaksötét volt, de megtaláltuk a boncolásra váró halottak hűtőjét és a bonctermet is.

Tudtam, hogy az ingatlant rendszeresen csekkolják, majdnem mi is belefutottunk egy ellenőrzésbe a bejárás során, sőt pár héttel előtte, drónozás közben jöttek az illetékesek, akik el is küldtek minket, így akkor halasztanunk kellett a bevetést. De nem is baj, hiszen kb egy hónappal később tértünk vissza, amikor már leesett a hó, ami még izgalmasabbá tette a kalandot.

dsc_0003_1.jpg

dsc_0004_1.jpg

dsc_0005.jpg

dsc_0006.jpg

dsc_0007_1.jpg

dsc_0008_1.jpg

dsc_0009.jpg

dsc_0013.jpg

dsc_0014_1.jpg

dsc_0015.jpg

dsc_0025.jpg

dsc_0027.jpg

dsc_0028_1.jpg

dsc_0019_1.jpg

dsc_0020_1.jpg

dsc_0021.jpg

dsc_0030_1.jpg

dsc_0029.jpg

dsc_0031.jpg

dsc_0037_2.jpg

dsc_0038_1.jpg

dsc_0045.jpg

dsc_0047_1.jpg

dsc_0049_2.jpg

Páratlan kilátás

Nagylátószögű képek

Az egykori szanatórium nagyon jó állapotban van, Ausztria szerte pedig rengeteg hozzá hasonló, bezárt gyógyintézmény áll kihasználatlanul, és úgy tűnik hogy egyelőre sem igény, sem pedig anyagi forrás nincs az ilyen épületek fenntartására.

 Ottjártunk után pár hónappal az épületet újra lezárták, területét bekamerázták és a tereprendezés is elkezdődött. Ki tudja, lehet hogy időközben új funkciót találtak az egykori szanatóriumnak.

Mindenesetre az épület adta lehetőségek határtalanok...

Írta, Urbex Gyula

Ha tetszett a tartalom, támogasd a csatornát Patreonon vagy légy Csatornatag premier előtti videókért és EXTRA tartalmakért cserébe!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon is!