Elhagyatott ÁLTALÁNOS ISKOLA - IDŐKAPSZULA a tanyavilágban

Egy elhagyatott kis vidéki általános iskola, ahol a 60-as években megállt az idő.

 Az iskola épülete eredetileg kastélynak épült valamikor az 1800-as évek elején, vagyis egy több mint 200 éves, védettség alatt álló épületről van szó. Iskolaként csak a két világháború közötti időszakban kezdett el működni.

A 80-as évektől kezdve az elvándorlás miatt a környékbeli tanyavilágból "elfogytak" a gyerekek, és az épület állaga sem engedhette meg, hogy tovább betöltse ezt a funkciót, ezért a 90-es évek elején bezárt az iskola.

A kétezres években pár évig nyugdíjas tanárok használták szálláshelyként, ők hagyták itt a befőtteket és az ebből az időszakból használt tárgyakat is. Ezt onnan tudom, hogy a forgatás végén megjelent a tulaj, mert kiszúrta a magyar rendszámú kocsit és odajött az épülethez.

Pontosan tudta, hogy mi járatban vagyunk, hiszen nem először találkozott hasonló érdeklődésű emberekkel. Persze elsőre nem örült a jelenlétünknek, és töröltetni is szokta a felvételeket, de volt hogy már rendőrt is hívott, de most ez esetlen kivételt tett.

Azt mondta, hogy a magyar-lengyel barátságra való tekintettel megtarthatjuk a felvételeinket. :)

img_6293_1.JPEG

img_6347.JPG

Ilyen volt egy osztályterem. Hasonlóak voltak hazánkban is.

img_6354.JPG

img_6355.JPG

img_6388.JPG

img_6382.JPG

img_6379_1.JPG

img_6398.JPG

img_6404.JPG

img_6420.JPG

img_6422.JPG

img_6423.JPG

 img_6424.JPG

img_6432.JPG

img_6335.JPG

img_6319.JPG

img_6323.JPG

img_6303.JPG

Ott jártunkkor az egyik szekrényben éppen az egerek pusztították a dokumentumokat, ami a videóban is látszik, így nem csak az idő és a természet erejének van kitéve az épület.

Elmondása szerint a védettség alatt álló épület a családja révén került hozzá, felújítására állagmegóvására nincs pénze, de nem is nagyon akar vele foglalkozni.

A régi általános iskola ebben a formában skanzen, egy igazi időkapszula, ahol megállt az idő. Csupán évek kérdése, mikor adja meg magát a természet erejének és dől össze végleg.

Mert ne legyen kétségünk: a természet mindig győz!

Írta, Urbex Gyula

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon és Tiktokon is!

Támogasd a csatornát Patreonon vagy légy Csatornatag premier előtti videókért és EXTRA tartalmakért cserébe!