Elhagyatva: A Szarvas csárda MEGHÓDÍTÁSA!

A Szarvas csárda az 1971-es a vadászati világkiállításra emelt épület a gemenci erdőben. Az eredetileg vendégházként funkcionáló épület tervezője Váczi Imre, szekszárdi építész.

 A világkiállítás után az építtető Gemenci Állami Vadgazdaság átadta egy vendéglátó ipari vállalatnak és így működött tovább Szarvas csárda néven. A természet ölelésében megbúvó csárda, különös építészeti stílusával, táj jelegű ételeivel sok vendéget vonzott.

img_8731.JPEG

A csárda pár évvel később, a '70-es évek közepén az MSZMP-hez került, innentől kezdve csak és kizárólag a párthoz köthető személyeknek és családtagjaiknak állt nyitva. A helyiek anno sokszor hivatkoztak az épületre Kádár-villaként is, noha bizonyítottan Kádár János soha nem járt itt.

Ellenben alacsonyabb rangú MSZMP párttagok, tanács- és TSZ elnökök gyakran megfordultak a csárdában sőt, alkalomadtán még üzleti megbeszéléseket és párt élettel kapcsolatos találkozókat is itt bonyolítottak le.

gemenc_szarvas_csarda1_1.jpg

mti-foto-uvzhaznwb2fhowzrm1r0r3pjznhoqt09_szekszard_1973_februar_9.jpg

gemenc_szarvas_csarda2_1.jpg

thumb2_1977_kozepen_dr_koltai_denes_az_mszmp_pecsi_varosi_bizottsaganak_elso_titkara.jpg

Dr. Koltai Dénes (középen) a megbeszélésen

Ezt bizonyítja az 1977-ben itt készült fotó is, amin Dr. Koltai Dénes, az MSZMP Baranya megyei bizottsági tagja is látható. Ottjártunkkor még MSZMP-s borítékokat is találtunk az egyik szobában. Kézzel fogható történelem.

 A kétszintes csárdát még jóval a rendszerváltás előtt átépítették, modernizálták, hozzácsatoltak egy kör kialakítású szauna- és fürdő épületet is, de az épület külső jegyeit teljes mértékben meghagyták.

A rendszerváltás után a csárda még egy ideig működött, de hogy pontosan meddig, arról sajnos nem találtam információt. Ha valaki esetleg tudja, vagy járt is a csárdában amikor még működött, mindenképp írja le kommentben!

dji_0618.JPG

img_8644.JPEG

img_8629.JPEG

img_8623.JPEG

img_7607.JPEG

img_7604.JPEG

img_7626.JPEG

img_8676.JPG

img_7558.JPEG

Az épület felújításánál az északi és déli oldalon az első és második szinten vastag üveglapokat helyeztek be, amik a egyes szóbeszédek szerint golyóállóak voltak. Ottjártunkkor az egyik ilyen ablak már be volt törve, és mivel a golyóálló üveg nem így törik, ez valóban csak legenda volt.

A csárda az elmúlt évtizedeket nagyon megsínylette, az állagmegóvás hiányában az enyészetnek nem volt ellenfele. Az épület nádból készült tetőszerkezete sok helyen megadta magát, beázik, penész és gomba lepi el az épület falait.

Az épület lépcsőfokait az évek során eltávolították, így rögtönöznünk kellett. Mindenképpen meg akartuk hódítani ezt az egykori MSZMP fészket.

img_7569.JPEG

img_7594.JPEG

img_7563.JPEG

img_7576.JPEG

img_7586.JPEG

img_7580.JPEG

img_7551.JPEG

fentrol.jpg

Régebben egy tó is volt mellette, de a rendszerváltás után ezt feltöltötték

Jelenleg a csárda a magyar állam tulajdonában van. 2010-es évek végén voltak hírek arról, hogy EU támogatásból turisztikai látogatóközpontot alakítanának ki, de végül a pályázaton nem sikerült nyerni.

A Szarvas csárda újjászületése nem lenne hiábavaló, ugyanis néhány kilométeren belül megannyi turistacsalogató attrakció van, Kék-túra útvonal, Duna-part, vízi túrák, madármegfigyelők, kilátótorony, vendégház és persze a kisvasút.

Félő, hogy ha a Szarvas csárdával mostanában sem kezdenek valamit, végleg oda lesz ez az egyedi megjelenésű épület. Mert ugye mind tudjuk, a természet mindig győz, az idő pedig neki dolgozik...

Írta, Urbex Gyula
Fotók: Bozó Zsolt

Források:
- Teol.hu
- Elbi blogja

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon és Tiktokon is!

Támogasd a csatornát Patreonon vagy légy Csatornatag premier előtti videókért és EXTRA tartalmakért cserébe!