EDRO III. - SZELLEMHAJÓ CIPRUSON

Az Edro III-as szállítóhajó 2011-ben egy vihar következtében futott zátonyra Ciprus partjai mellett. Az azóta végleg megfeneklett hajó az évek során igazi turistalátványosság lett.

 Az Edro III-as egy kis méretű teherszállító hajó a maga 83 méteres hosszával és 2500 tonna súlyával. A hajó Norvégiában épült, 1966-ban.

A Sierra Leone lobogója alatt közlekedő EDRO III-as 2011. október 8-án rossz időjárási körülmények között zátonyra futott Ciprus nyugati partjai mellett. A ciprusi Limassolból egy Rodosz felé vezető út során éppen egy gipszkarton rakományt szállított. A baleset idején a hajónak kilenc fős legénysége volt, őket helyi brit katonai helikopter mentette ki, senkinek sem esett baja.

2013-ban elvégezték a hajó mentesítését, leszívták a még megmaradt üzemanyagot, eltávolították a szennyező anyagok nagy részét és kipakolták a rakterét.

A hajó mellesleg tele van galambokkal, miattuk alig lehetett menni a hajóban, mert állandóan megijedtek tőlem és persze én is tőlük.

A hajótest eltávolítása viszont orbitális összeget emésztene fel, így azt egyszerűen otthagyták a turisták nagy örömére / bánatára. 

pn4u1els58y71.jpg

gennyes_kis_makkocska.jpg

img_0931.JPG

img_0932.JPG

img_0933.JPG

img_0944.JPG

img_0958_1.JPG

img_0961_1.JPG

img_0963.JPG

img_0974.JPG

 A hajót az évek során tengeri viharok egyre közelebb lökték a parthoz, végül teljesen megfeneklett. Dőlésszöge a kezdeti 10-12 fokhoz képest napjainkban már a 20-22 fokot is eléri, és az sem kizárt, hogy ez a tendencia tovább folytatódik, ami végül a hajó felborulásához is vezethet.

Ebben a 20-22 fokos szögben nem is volt olyan egyszerű menni a folyosón, le is nyúztam a hátam, pedig a COD 4 elején a játékban egész sokat gyakoroltam.

A hajóra persze tilos felmenni, amire több tábla is figyelmeztet, de nem bírtam ellenállni...

Írta, Urbex Gyula

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon és Tiktokon is!

Támogasd a csatornát Patreonon vagy légy Csatornatag premier előtti videókért és EXTRA tartalmakért cserébe!