Roncsok: IKARUS A RONCSTEMETŐBEN?

A "Roncsok című sorozat legújabb részében egy olyan roncstemetőt nézünk meg, ahol sok más roncs mellett egy igen különleges jármű is megtalálható.

  A roncstemető egy istenhátamögötti kis eldugott utca végén található, ahol egykor egy lelkes gyűjtő és restaurátor élt. Halála után a járművek hátramaradtak az enyészetnek, melyek közt egy igazán különleges példány is felbukkan.

bejeg_2.jpg

Sikerült utánajárni és kinyomozni, hogy ez a jármű valójában egy bútorszállítóvá átalakított Ikarus 30-as lehet, méghozzá egy egyedi példány, ugyanis tudomásom szerint a gyár valamikor készített erre a célra járművet, ami még az 1963-as "Az attasé lánya" című magyar filmben is feltűnik, de formára mégis más.

Egy netes fórumban találtam róla régebbi fotókat is, talán a '90-es évekből, más környezetben, de már akkor is rossz állapotban.

big_0013887558.jpg

big_0013887559.jpg

De van még itt 3db 353-as Wartburg, amiből az egyik kombi, vagyis a Tourist változat, egy Volkswagen Bogár és picit arrébb egy Nissan is.

A kétüteműek nagyon szépen eggyé váltak a természettel, műszerfalukat centi vastag pókháló fedi és az idők során persze szépen megfogyatkoztak.

img_6794.JPG

img_6795.JPG

img_6797.JPG

img_6798.JPG

img_6814.JPG

img_6854.JPG

img_6817.JPG

img_6819.JPG

img_6912.JPG

A roncsok jelenleg az egykori gyűjtő telkén állnak, akinek a halála után abbamaradtak a projektek, vagy talán el sem indultak. Persze az is lehet, hogy csak alkatrészbázisként szolgáltak több másik, már felújított járműhöz.

Hogy napjainkban hány Ikarus 30-as maradt fent, azt egy kezünkön meg tudjuk számolni...

Írta, Urbex Gyula

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon és Tiktokon is!

Támogasd a csatornát Patreonon vagy légy Csatornatag premier előtti videókért és EXTRA tartalmakért cserébe!