Elhagyatva Magyarországon: SPORTSZÁLLÓ TIHANYBAN

Tihany. Az egyik legszebb Balaton-parti település. Bencés Apátság, Belső-tó, levendulamezők és még sorolhatnák... Azonban fentről lenézve a kikötő felé, szembetűnik egy épület rozsdás tetőszerkezete, ami egykor a Sportszálló nevet viselte.

Aki az elmúlt években-évtizedekben Tihanyba látogatott és a kikötőbe is elnézett, annak szembe tűnhetett a parton lévő romos épület, aminek homlokzatán a SPORT felirat volt írva. Az idősebb generáció még talán emlékszik rá, hiszen a kilencvenes évek elején még presszó és szórakozóhelyként működött az ingatlan.

Az eredetileg szállodának emelt épület 1992-ben bezárt, ezután hosszú évekig elhagyatottan állt a tihanyi kikötőben.

insta_1.jpg

A tihanyi Sportszálló Bierbauer Virgil és Mikle Károly építészek tervei alapján épült 1923-ban, vagyis közel százéves épületről van szó, ami jelenleg is műemlék védettséget élvez. Bár már tudjuk, hogy ez a Balatonnál nem jelent semmit, elég csak visszagondolni a Horthy vagy a Brázay villára, de legalább jól hangzik...

Az árnyas parkkal övezett egykori szálloda a fürdőtelep egyik legszebb épülete volt. Szépsége és eleganciája az 1960-as átépítését követően sem kopott meg.

tihany-sportszallo-.jpg

1927.jpg

1940_1.jpg

vf_27194.jpg

3206_tihany_sportsz_ll_1_jpg_20160921161743.jpg

Az 1960-as átépítése után kicsit megváltozott az épület kinézete, de eleganciájából nem vesztett:

1961_sportszallo_a_kikotonel_bauer_sandor_fortepan.jpg

fototar_lechnerkozpont.jpg

fototar_lechnerkozpont3.jpg

A későbbiek során a terasz részt is eltávolították az épület északnyugati részéről.

Bennfentes forrásokból tudom, hogy a '80-as években az épület kupolájában a VIP tagok számára bérelt hely volt, ahol a vendégeknek néha Németországból behozott pornófilmeket is vetítettek.

Utolsó funkciója szórakozóhely, étterem és presszó volt, ami 1992 nyara után végleg bezárt, ezután hosszú évekig elhagyatottan állt a tihanyi kikötőben.

Idővel bokrok és fák nőttek ki a tetőn, ezernyi pók szőtte tele az épület sarkait. A Sport felirat is alig látszott ki az épület tetején kinőtt akácfák miatt. Mivel az ingatlan frekventált helyen van, amit a hajóturizmus által is rengetegen látogatnak, egy idő után kapott egy új külső burkot, ami elfedte az összefirkált, romos épület tóra néző felét.

img_2319.JPG

img_2326.JPG

img_2351.JPG

img_2359.JPG

img_2443.JPG

img_2420_1.JPG

Nekem 2018 nyarán sikerült bejutnom az épületbe, annak tudtával, hogy az ingatlan hamarosan felébresztésre kerül Csipke Rózsika álmából.

Amikor másztam fel az épület oldalán még nem vettem észre, hogy konkrétan a hely régi, rendszerváltás környéki reklámtábláján másztam fel.

img_2457.JPG

Közel három évtizedig pihent a tábla az épület tetején

És mit rejtett az épület belseje?

Nos, a videóból minden kiderül, de dióhéjban annyit mondhatok, hogy nem számítottam arra, hogy ennyi mindent rejteni fog az épület. Voltak bútorok, egykori reklámtáblák, konyhai felszerelések, sőt még egy máig futó rendezvény reklámanyagait meg megtaláltam az egykori Sportszállóban.

Mi a helyzet most?

Bejárásom után egy évvel az épületet egy lelkes csapat felébresztette hosszú álmából, ami a jelenlegi vendéglátó egység mellett egy kisebb helytörténeti kiállítást is magában foglal, mely az épület aranykorát és újranyitása előtti munkálatokat mutatja be a látogatóknak.

image4.jpg

image5.jpg

image9.jpg

Reméltem, hogy az új üzemeltető már biztosan megtalálta a tetőn lévő táblát és kihelyezte a kiállított képek mellé.

A nyitás után nem sokkal elmentem a Sportszállóhoz, de a táblát nem találtam a meg a kiállításon. Rákérdezve az egyik illetőtől kiderült, hogy fogalmuk sincs miről beszélek, a táblát nem találták meg. Így hát nagy meglepetésükre újra felmásztam az épületre és leszedtem nekik, amit a videó végén ti is láthattok!

image3.jpg

image11.jpg

Az évtizedek óta a tetőn henyélő reklámtábla most már a kiállítás része, a százéves épület újra él, a történet pedig végre "happy enddel" zárult...

Írta, Hajner Gyula
Drón: Dronography.hungary

Források:
- Fortepan
- Magyar Nemzeti Digitális Archívum
- Egykor.hu
- Hírbalaton

Ha tetszett a tartalom, ezen a linken támogathatjátok a csatorna működését premier előtti videókért és extra tartalmakért cserébe!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon is!