Katonai kedvencek temetője: Kutyatemető

Akad valahol Keszthely környékén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén egy olyan hely, aminek egészen elképesztő története van.

 Nem, nem csak Stephen King elméjében létezik az Állattemető, pontosabban Kutyatemető, hiszen erre az erdő mélyén eldugott helyre kizárólag kutyákat temettek. Katonakutyákat.

A temető már a '70-es években is létezett, hiszen a legelső kutya ekkor kerülhetett ide: Vulkán, aki 1973-76 között szolgálta a hazát. Fejfájáról a felirat már lekopott, de a temető melletti információs tábla kisegíti az arra járót:

"Itt nyugszik Vulkán kutya őrnagy, kit szolgálatteljesítés közben vandál személyek orvul meggyilkoltak."

img_0983.jpg

img_0984.jpg

Vulkánról az a történet maradt fent, hogy egy havas téli napon az erdőben eltévedt egyik katonát úgy mentette meg a kihűléstől, hogy ráfeküdt és testével melegítette, míg társai rá nem találtak. Aztán ő lett az első halott: 1976-ban feltehetően egy orvvadász végzett vele.

Cigány, Kevin és Cézár hadnagy két-két évet töltött a hadseregben, de 2002-ben ők is szolgálatteljesítés közben távoztak az élők sorából. Sírjuk pontos helyéről éveken át csak egykori bajtársaik tudtak, mígnem néhány évvel ezelőtt kirándulók véletlenül fel nem fedezték a nagyközönség előtt addig ismeretlen temetőt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

Sajnos az idők során feledésbe merült temető fejfáiról jó pár névtábla eltűnt, így az itt szolgált katonakutyák nagyjából felét ismerhetjük meg nevükről.

Cigány, Kevin és Cézár mellett Néró bátyó és Boby (akit Foby-nak lehet olvasni), valamint Brúnó és Ali hadnagy, és több más "ismeretlen katona" végső nyughelye is ez a sírkert, amely a bükkerdő csak nehezen megközelíthető helyén terül el.

img_1721.JPG

img_1760.JPG

img_1756.JPG

img_1742.JPG

img_1740.JPG

img_1734.JPG

img_1738.JPG

img_1723.JPG

img_1730.JPG

img_1732.JPG

img_1725.JPG

A múlt-kor cikkéből kiderül, hogy évtizedeken át a Varsói Szerződés katonai bázisa működött a Keszthelyi-hegységnek ezen a részén, amely így a civilek számára elzárt területnek számított.

2007-2008 környékén Seffer Imre vonyarcvashegyi polgárőr és természetbarát szervezett erre fele egy gyalogtúrát, amely keretében felfedezte a temetőt.

A környékbeli települések önkormányzatainak segítségével próbálta kideríteni a titokzatos sírkert történetét, ami végül a helyi napilap egyik cikke révén sikerült is. A rejtélyes sírokról megjelent írásra jelentkezett a katonai bázis egykori parancsnoka, ő mesélte el a négylábú őrnagy és a hadnagyok történetét.

A katonai bázison szolgáló maroknyi honvéd több kilométeres távolságra élt elzárva a legközelebbi településtől, Vállustól és Vonyarcvashegytől: őket, illetve a laktanyát védték azok az ebek, amelyek aztán katonai rangot "szereztek" szolgálatuk során. Az eltelt évtizedek alatt összesen 14 kutya végső nyughelyévé vált az árnyas bükkfák körül kialakított sírkert.

img_2258.jpg

img_2260.jpg

img_2268.jpg

img_2265.jpg

img_2284.jpg

img_2273.jpg

Hogy miként pusztultak el az ebek, arról csak találgatások vannak, valószínűleg orvvadászok vagy vadászok terítették le őket a közelben.

A nyomozás során kiderült, hogy nem egy kijelölt katonai temetőről van szó, csupán a kutyáikat megbecsülő katonák akarták megadni a végtisztességet hűséges társaiknak. Miután gyakorlatilag gazdátlan volt a katonai kutyatemető, a vonyarcvashegyi polgárőrök vették oltalmuk alá. Ők vállalták a sírok területének rendbetételét, amelyhez Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus önkormányzata is segítséget nyújtott.

A kutyatemető látogatható, de autóval nem megközelíthető! 

A google mapson is jelölve van a hely, de pontatlanul. A jelölt helytől még kb. 150 métert kell megtenni az úton.

A Büdös-kúti pihenőházig kiépített erdei aszfaltút vezet - autóval azonban nem lehet ráhajtani, mert természetvédelmi terület -, a pihenőháztól pedig további 10-15 percnyi séta után érhető el egy enyhe domboldalon lévő, messziről látható kanyarulatban.

Pontos koordináta: 46°49'07.9"N 17°19'15.3"E

A videóban pedig még több infót megtudhatok a laktanyáról és a temetőről, ugyan egy ott szolgált katona visszaemlékezését is tartalmazza az anyag!

Írta, Hajner Gyula
fotók: Bozó Zsolt
forrás: mult-kor.hu

Ezen a linken támogathatjátok a csatorna további működését!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Kövess Instagramon is! Autóroncs videókért ide, cikkekért pedig ide kattints! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldalra!