VILÁGHÁBORÚS HAJÓRONCSOK A DUNÁBAN

Az elmúlt hetek szárazsága miatt több hajóroncs is előbukkant a Dunából. Összesen öt hajóroncsot néztem meg az ország északi és déli részein!

 Első állomás a vámosszabadi közelében előbukkant második világháborús hajóroncs volt, ami már a magyar határon túl, Szlovákiában van. Igaz, éppen csak pár méterre van a határon túl.

A hajóroncs története máig nem tisztázott. Annyi biztos, hogy a II. világháború vége fele került a folyó fenekére, viszont a további története már elég ködös.

Egyes feltételezések szerint szovjet felségjelzés alatt szolgáló fegyverszállító hajóról van szó, ami aknára futott, legénysége közül pedig senki sem élte túl. A közeli emlékművet is az ő tiszteletükre emelték.

Másik teória szerint egy szintén szovjet aknamentesítő hajóról van szó, ami a háború után süllyedt el, miután aknára futott mentesítés közben.

A harmadik és legvalószínűbb feltételezés szerint a roncs egy WOTAN típusú, 20-as évek végén épült német motoros vontató-kotróhajó lehet. A Kiálló csőszerű, középfelépítményt összekötő része még ki is látszik a vízből.

dji_0561.JPG

dji_0560.JPG

dji_0556_3.jpg

wotan2.jpg

Ezeken kívül még több forgatókönyv is létezik, de hogy pontosan mi a valóság, az valószínűleg már soha nem fog kiderülni.

Következő állomás a már többször meglátogatott "betonhajó" volt, ami a zárások miatt teljesen víz alatt volt, de van róla régebbi anyag, ahol teljesen látszik a hajóroncs.

Következő napi utam pedig Mohácsra vezetett, pontosabban a Külső-Béda ág melletti Duna partra, ahol a kiszáradt mederben három hajóroncs is van.

dji_0586.JPG

dji_0576.JPG

img_2486_1.JPG

img_2561.JPEG

img_2564_1.JPG

dji_0570.JPG

Ezek a roncsok feltehetőleg már a világháború után süllyedtek el. Egyszerű szállító uszályok lehettek, amik valószínűleg megfeneklettek, és mivel kiemelésük költséges lett volna, ezért egyszerűen otthagyták őket.

Írta, Urbex Gyula

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon és Tiktokon is!

Támogasd a csatornát Patreonon vagy légy Csatornatag premier előtti videókért és EXTRA tartalmakért cserébe!