ELHAGYATOTT SZANATÓRIUM AZ ALPOKBAN

Szellemvárosok a Világban 14.

Ebben a videóban egy elhagyatott szanatóriumot mutatunk be, ami az Alpok csodálatos hegyei között bújik meg. De nem is ezért érdekes, hanem mert teljesen érintetlen!

 A gyógykomplexum egy kis osztrák falu fölötti, hegytetőre vezető úton helyezkedik el, ahova meredek, kacskaringós út visz fel. Mikor végre megérkeztünk és leálltunk a parkolóba, kiszálltunk, felnéztünk az épületre már láttuk: ez nagy kaland lesz!

A 60-as évek végén a szanatórium nem véletlenül épült erre a csodálatos helyre: a vidéki idill, a tiszta hegyi levegő és a nyugalom mind a gyógyulás időtartamát hivatott lerövidíteni, ugyanakkor persze páratlan élményt is adni. A nyugalom élményét, amit a mai rohanó világban egyre nehezebb megtapasztalni.

Varázslatos, felhő fedte hegycsúcsok ölelése, a közelben legelő tehenek bőgése, fel-fel hallatszik a teraszon időzve. Minta csak egy versbe csöppentünk volna bele. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy állhat egy ilyen nagyszerű adottságokkal rendelkező ingatlan funkció nélkül.

Kétféle magyarázat lehetséges: vagy igény nem volt rá vagy a magas költségeket nem tudták már kifizetni a betegek.

dji_0208.jpg

dsc05248_1.jpg

dsc05257_2.jpg

A főbejárat

img_3504.jpg

dsc05259.jpg

img_3534.jpg

Recepció

dsc05283.jpg

Magányos tolószék az ebédlőben

img_3492.jpg

img_3532.jpg

Lehet hogy karácsony után zárt be az objektum?

img_3496.jpg

Büfé

img_3552.jpg

Konditerem

img_3854.jpg

Mosoda

img_3568.jpg

img_3559.jpg

Uszoda

img_3787.jpg

A kilátás megunhatatlan

img_3858.jpg

Tehenek az egész épület körül. Igazi idilli a hangulat

Ami a mindennapi élethez elengedhetetlen, az a szanatóriumban megtalálható. Volt itt étterem, bár, mozi, könyvtár, tekepálya, konditerem, úszómedence, mosoda, szauna, fodrászat, masszázs, különböző szakrendelések és terápiás kezelések. Egy komplett kisváros.

A 70-es évek első éveiben megnyitott egészségügyi központ alig három évtizeden át működött, bezárása a kétezres évek elejére tehető, okai ismeretlenek. Egészen hihetetlen, de a szanatóriumban szinte minden érintetlenül van hagyva, a legtöbb szobában még az ágyak is be vannak vetve.

Belépve az épület ajtaján, nem hittem a szememnek, hogy ilyen létezik. Mintha egy máig működő létesítménybe léptünk volna be, csakhogy a betegek itt már hosszú ideje nem jártak. De akkor mi lehet a magyarázat?

Közel két órányi anyagot hoztunk össze, így a teljes videóba nem fogok mindent beletenni, ezért érdemes csatornatagnak vagy Patreon támogatónak lenni, az extra tartalomért és a premier előtti videókért!

img_3623.jpg

A másik épületbe átvezető folyosó

img_3629.jpg

Konferenciaterem

img_3672.jpg

Szoba kilátással

img_3685.jpg

Főorvos irodája

img_3691.jpg

img_3719.jpg

img_3739.jpg

Társalgó és a büfé az első szinten

img_3802.jpg

img_3743.jpg

img_3839.jpg

A másik épület az ablakból

img_3747.jpg

Olvasóterem, társalgó, kávézó

img_3760.jpg

img_3748.jpg

img_3768.jpg

Mozi, vetítőterem

img_3843.jpg

Gyönyörű kilátás az Alpokra

A majdnem két évtized alatt az épületben az enyészet lett volna az úr, a szobák nagy része már rég össze penészesedett volna. A magyarázat egyszerű: a komplexumot rendszeresen ellenőrzik, szellőztetik és néha még állagmegóvást is végezhetnek rajta.

Ottjártunkkor szerencsénk volt, hiszen a riasztó lemerült, az ajtó nyitva volt, és még illetékes személyekkel sem futottunk össze.

Kis nyomozás során Marcelito barátom kiderítette, hogy miért van sok helyen fehér por szétszórva a padlón. A bezárt komplexum kifejezetten jó kiképző és gyakorló központ a tűzoltóknak és a katasztrófavédelemnek egyaránt, ezért az elmúlt néhány évben ők gyakorlatoztak az elhagyatott szanatóriumban.

images.jpg

Katasztrófavédelem gyakorlatot tart a szanatóriumban

A szanatórium nevét és címét SENKI SZÁMÁRA nem hozzuk nyilvánosságra!!

Írta: Hajner Gyula
Köszönet: Marcelito Rečinský és Bozó Zsolt

Ha tetszett a tartalom, támogasd a csatornát Patreonon vagy légy Csatornatag premier előtti videókért és EXTRA tartalmakért cserébe!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon is!