Sanatorium Wienerwald - A nácik titkos szülőotthona

Szellemvárosok a világban 5. rész

A Wienerwald Szanatórium eredetileg egy tüdőgyógyintézetnek emelt intézmény, ami Bécstől csupán néhány órányi autózásra található, csodás környezetben. Csakhogy az épület története a II. világháború idején nem várt fordulatot vett.

 Az épület története a 20. század elejére, pontosan 1903-ba nyúlik vissza, amikor is Hugo Kraus és Arthur Baer tüdőspecifikus szakemberek által végzett fejlett kezelési módszereik révén nagy nyilvánosságra szert téve, kórházat alapítottak.

Az évek során népszerűvé vált szanatóriumba nemcsak a környező országokból, hanem például Dél-Amerikából is jöttek a gyógyulni vágyók.

1920-ban az épületben - valószínűleg egy törött kályha miatt - tűz keletkezett és a szanatórium egy része leégett.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, a "30-as évekre teljesen át kellett építeni, modernizálni az épületet, de nem ekkor nyerte el mai alakját.

Ha több hasonló anyagot szeretnél látni, iratkozz fel a Youtube csatornára!!

dsc_0084_1.jpg

bauphoto_wienerwald_1904.jpg

1904 - Épül a szanatórium

sanatorium-wienerwald-before-1.jpg

sanatorium7.jpg

trinkhalle_sanwie.jpg

details_sanwie.jpg

Korabeli képeslap az 1920-as évekből

A nem mindennapi természeti adottságokkal rendelkező, csoda szép környezetben, erdővel körülhatárolt helyen felépített gyógyintézmény sorsa már a második világháborút megelőző években megpecsételődött:

1938 április 21-én a kórházat az SS szállta meg és foglalta el. Az egyik alapítót, Kraus Hugot pedig feltehetőleg megölték, de az sem kizárt, hogy önmagával végzett.

A másik alapítót, Arthur Baet letartóztatták és erőszakkal lemondatták az összes vagyonáról. Ő végül 1941-ban halt meg.

1992-ben tiszteletükre emléktáblát emeltek az épület bejárata előtt, ami a napjainkban is látható.

dsc_0004.jpg

dsc_0003.jpg

Az épület '30-as évek végén - '40-es évek elején vesztette el akkori kinézetét, ugyanis ekkor teljesen átépítették, eltűnt az otthonos jellege, ahogy a három jellegzetes tornya is.

Az intézmény megszállásának a fő oka az volt, hogy a magas rangú náci tisztek törvénytelen gyermekeit itt bujtassák a világ elől és persze hogy még több árja utódot tudjanak a világra segíteni ezen az Isten háta mögötti helyen.

A Lebensborn, avagy az "Életforrás" nevet viselő náci fajnemesítő program keretében az akkori hatalom minél több német gyerek megszületését akarta elősegíteni, ezáltal még nagyobbra növelve a tiszta vérű népességét. A terv a Harmadik Birodalom "árja jövőjét" és a csökkenő németországi születési ráta megállítását tűzte ki célul.

A szülőotthonban fennállása során a források szerint körülbelül 1500-1700 gyermek született itt.

Ehhez hasonló funkcióval rendelkező intézményből nagyjából 10-12 darab működött a II világháború idején Európa szerte.

lebensborn.jpg

6d1585b678b504429cdf70548bc9d86a.png

bundesarchiv_bild_146-1969-062a-58_verein_lebensborn_taufe.jpg

djeca-srama-gdje-su-danas-djeca-iz-projekta-lebensborn-504x335-20130729-20130727113123-a2412f928b54bf4c9009301258788349.jpg

Ugyanakkor az elhurcolt, legyilkolt és fronton elhullott emberek százezreinek pótlása is fontos célja volt az akkori német vezetésnek. A Harmadik Birodalom fajnemesítő programjában született "Übermensch" gyerekek kitaszítottan és sokszor általános megvetés közepette élték le életüket.

Ezen gyermekek egy része még ma is életben van.

A második világháború után a szanatóriumban több ezer árván maradt és alultáplált gyermek kapott menedéket és ellátást egészen 1948-ig, amikor az épület az osztrák szakszervezeti szövetség tulajdonába került.

Az ingatlant 1951-től kezdve újfent teljesen átépítették, modernizálták, gyógyszállóvá alakították, ami Hotel Feichtenbach néven működött tovább. Az épület ekkor nyerte el mai, végleges alakját, ahogy a videóban is látható!

pernitz-niederoesterreich-urlauberheim-feichtenbach-kat-pernitz.jpg

feichtenbach-karl-maisel-urlaubsheim-gewerkschaft-metall-und-bergarbeiter-kat-pernitz.jpg

1960-as évek

sanatorium-wienerwald-cartepostale-hotel-1310x928.jpg

feichtenbach-karl-maisel-urlaubsheim-schwimmbad-flora-waldpartie-kat-pernitz.jpg

Képeslapokon az egykori szanatórium, Hotel Feichtenbach

1980-ban történt fejlesztésnek köszönhetően az épület északi részére egy hatalmas uszoda épült, amit folyosóval kötöttek össze a főépülettel. Ekkortájt a hírekben többször megjelent, hogy az uszoda alapjainak ásása közben több, gyermekektől származó csontokat találtak.

A munkálatok során felszínre jött csontok feltehetőleg a háború idején, az intézményben halva született csecsemők maradványai lehettek.

A szülőotthon egykori gondnoka, Mr. Josef P., 1994. december 30-án egy interjúban elismerte, hogy legalább egy csecsemőt ott, az épület közelében temettek el.

A szanatórium madártávlatból:

drone5.jpg

drone3.jpg

drone2.jpg

drone.jpg

drone4.jpg

A uszoda épülete a főépület északi részén

A gyógyszálló végül 2002-ben csődbe ment és bezárt, majd néhány évvel később - ahogy az lenni szokott -, az őrzés nélkül álló épületet megtalálták a vandálok és a fosztogatók.

dsc_0093.jpg

dsc_0084.jpg

dsc_0088.jpg

dsc_0089.jpg

dsc_0087.jpg

dsc_0073.jpg

dsc_0037.jpg

Az uszodához vezető folyosó

dsc_0058.jpg

dsc_0052.jpg

Ez volt az uszoda medencéje

dsc_0035.jpg

dsc_0016.jpg

dsc_0022.jpg

dsc_0020.jpg

dsc_0017.jpg

dsc_0018.jpg

dsc_0030.jpg

Bár az épület egy völgyben helyezkedik el, csodás kilátás nyílik a tetejéről!

Még több fotó a szanatóriumról

Évekkel később urbex fotósok egy csoportja látogatott az épületbe, ahol egészen rémisztő látvány fogadta őket: rengeteg vér volt az egész épületben.

A helyszínre érkező rendőrség végül megállapította, hogy a vér állati eredetű és valószínűleg kutyáktól származik és feltehetőleg fiatalok tarthattak szeánszokat az épületben.

sanatorium-wienerwald-4.jpg

Ebben az időszakban olyan hír is napvilágot látott, hogy az épületben egy nő rengeteg kutyát és macskát tartott illegálisan. Hogy van-e összefüggés a két esemény között, nem tudni.

Ettől kezdve fokozott volt a rendőri jelenlét a környéken, ezért nekünk is óvatosan kellett megközelítenünk a sötét múltú szanatóriumot.

Írta, Hajner Gyula
Fotók: Balázs Hujber Photography

Ha tetszett, nézzétek meg a Szellemvárosok a világban többi részét is ide kattintva!

Ezen a linken támogathatjátok a csatorna további működését!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Kövess Instagramon is! Autóroncs videókért ide, cikkekért pedig ide kattints! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldalra!