GIGANTIKUS FOCILABDA az út mellett

A derecskei gömbház

Debrecentől egy kőhajításnyira, Derecske déli részén, a 47-es úton haladva egy egész különleges dolog tűnik szembe az arra járóknak: egy hatalmas focilabda. De vajon hogyan és miért került ide?

A helyiek csak gömbházként ismerik a furcsa építményt, ami nem is áll olyan messze a valóságtól, hiszen készítője úgy tervezte, hogy akár lakóépületként is lehessen hasznosítani.

A 90-es években a Derecskén élő mérnök, Veres Sándor álmodta meg az építményt, aminek alakja egy csonkított ikozaéder gömbi vetülete, vagyis egy általános focilabda.

img_6697.JPG

img_6683.JPG

g0049109.JPG

img_6706.JPG

Eredeti funkciója reklámfelület lett volna, ennek ellenére a 7,5 méter átmérőjű épület falai soha nem hirdettek még semmit. Először a vasszerkezet készült el, majd erre jöttek rá az öt és hatszögű betonelemek és kész is a focilabda.

Néhány évvel ezelőtt a dehir.hu készített róla egy riportot, amiben tervezőt is megkérdezték az építménnyel kapcsolatban.

image3_1.jpg

image5_1.jpg

image6.jpg

Így készült a gömbház

image2_1.jpg

Veres Sándor, a készítő

Napjainkban a hatalmas focilabdát körül nőtte a gaz, nyáron már alig látszik ki a fák és bokrok közül. A vasszerkezet elkezdett rozsdásodni, a betonelemek több helyen megrepedtek, az objektum állapota évről évre romlik.

Hasznosítására máig nem volt semmiféle használható ötlet, így az arra járók valószínűleg még sokáig fognak rácsodálkozni a furcsa építményre.

Írta, Hajner Gyula
Forrás: dehir.hu

Ha tetszett a tartalom, ezen a linken támogathatjátok a csatorna működését premier előtti videókért cserébe!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon is!