Elhagyatva: Görgey Artúr Általános Iskola "Csikó suli"

A csepeli Csikó Sétányon található a Görgey Artúr Általános Iskola, ismertebb nevén a "Csikó Iskola", ami immáron 2003 óta elhagyatottan, romosan áll a sétányon, a lakótelep közepén.

 Az iskolát a bezárása előtt két évtizeddel, egészen pontosan 1983-ban nyitották meg, ami az egyik legmodernebb oktatási intézménynek számított a környéken.

Igény is volt rá, hiszen az akkoriban rohamos fejlődésnek indult területeken gombamód nőttek ki a panelépületek, így az ideköltöző családok gyerekeinek elengedhetetlen volt egy új iskola nyitása. Az iskola eredeti neve Csikó Sétányi Általános Iskola volt, ami csak később vette fel Görgey Artúr nevét.

A neten találtam az épületről, illetve az egykori diákokról korabeli videót, amin az 1986-os farsangi ünnepség és az 1991-es ballagások láthatóak. Ekkor a jelenlévők még nem tudták, hogy szeretett iskolájuk néhány év múlva az enyészeté lesz. A videók a teljes anyag elején láthatóak!

bejeg5.jpg

nevtelen_17.jpg

Az iskola és a lakótelep látképe a '80-as évek első feléből

nevtelen3_7.jpg

Az iskola egykori tablója a folyosón elhagyva

Az iskola fénykorában közel 1000 gyereket foglalkoztatott, de a 90-es évek végére már csak alig 200 gyerek járt ide.

Az iskolát és területét végül az akkor önkormányzat adta el az Ibiza Kft-nek, azzal a céllal, hogy ott majd lakóházakat építsen, csakhogy a területen kizárólag intézményt, iskolát vagy óvodát lehet létesíteni. Patthelyzet.

Az ügybe persze akarva akaratlanul is belefolyt a politika. Német Szilárd 2012-ban bejárást tartott a romos iskolában. Elmondása szerint a jelenlegi önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy visszakapja egykori iskoláját és hogy végre valami előremozdulás történjen az évek óra egy helyben álló ügyben.

A tantermek tele vannak törmelékkel és üvegszilánkkal, az egykor gyerekzsivajtól hangos tornateremben tonnányi szemét és kiégett, összetört faanyagok hevernek szanaszét. A hatalmas terem közepén fent egy ponyva volt kifeszítve, amit ha leengedtek, egyszerre két osztálynak is helyt tudott adni a csarnok.

img_3778.JPG

img_3775.JPG

img_3771.JPG

img_3764.JPG

img_3726.JPG

img_3727.JPG

img_3728.JPG

img_3725.JPG

img_3716.JPG

img_3724.JPG

Az iskola aulájában még ott volt az utolsó szék

img_3745.JPG

img_3711.JPG

img_3709.JPG

A hatalmas tornacsarnok egyszerre két osztálynak is helyt tudott adni

img_3710.JPG

img_3740.JPG

img_3741.JPG

img_3758.JPG

img_3754.JPG

img_3759.JPG

img_3755.JPG

Még több fotó

Az épületből már rég kinyerték az eladásra való fémet, a megmaradt faanyagokat, az aulában és a folyosókon lévő lambériát pedig az itt lakó hajléktalanok tüzelték el.

img_3784.JPG

A bejárás során viszont találtam egy bontatlan csokit, amit valaki ottfelejtett az épület első szintjén

Német Szilárd a 2012-es hivatalos bejáráson szinte helyiségről helyiségre menetelve mutatta be az épület pusztulását, visszaemlékezve a régi szép időkre, ugyanis a 90-es évek végén ő volt az iskola igazgatója.

Az épület kálváriája azonban hamarosan véget érhet: Mikor végeztem az forgatással és éppen kifelé tartottam, egy táblára lettem figyelmes az iskola mellett, amin ez állt: "Rendbe tesszük a volt Görgey iskola területét!"

img_3776.JPG

A tábla a tereprendezés megkezdését 2019 elejére időzíti, csakhogy február 5-ei látogatásomkor ennek egyelőre még semmi nyomát nem tapasztaltam...

Hivatalos megkeresésre az alábbi választ kaptam:

img-0170.JPG

Úgy tűnik, valami tényleg fog történni az elhagyatott iskola ügyében...

Írta, Hajner Gyula

Ezen a linken támogathatjátok a csatorna további működését!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Kövess Instagramon is! Autóroncs videókért ide, cikkekért pedig ide kattints! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldalra!