Sibenik védőbástyája: A Szent Miklós erőd (St. Nicholas Fortress)

Szellemvárosok a világban 4. rész

A horvátországi Šibenik városát összesen négy erőd védte a török támadások ellen. A Szent Mihály erőd, a Szent János erőd, a Barone erőd és a Szent Mikós erőd. Az anyagban ez utóbbit, mind közül a legkülönlegesebb erődöt fogjuk szemügyre venni!

 Csakúgy mint tavaly, idén is Horvátországba mentem nyaralni a barátaimmal. És hát amikor Hajner Gyula nyaralni megy, vagyis inkább bárhova megy, mindig URBEX lesz a vége! :) Na de kezdjük az elejéről.

Fő célpontunk Šibenik volt, hiszen itt volt a szállásunk, innen indultunk minden reggel az adott napi látnivalókhoz, tengerparthoz. A Szent Miklós erődhöz teljesen véletlen jutottunk el, hiszen aznap a Szent Mihály erődöt néztük meg, ami belépőjegy ellenében látogatható, de a kilátáson kívül nem igazán tartogatott izgalmat. A másik kettő városi erőd pedig a felújítások miatt még évekig nem lesz megtekinthető.

Aznap estefele lementünk a tengerhez fürdeni, de messze már nem akarunk menni, így esett a választás a város előtt húzódó Szent Anna csatorna környékére, hiszen térkép ott egy "nagyméretű nyilvános fürdőt" mutatott. Mit ad Isten, a parthoz érve láttuk, hogy itt is van egy erőd.

Ez volt a Szent Mikós-erőd:

dji_0537.JPG

dji_0538.JPG

dji_0530.JPG

Az erőd madártávlatból (fotó: Dronography Hungary)

A középkorban több száz éven keresztül egymással hadakozott a Velencei Köztársaság és a Török Birodalom. A velenceiek védekezésképpen hatalmas erődöket építettek a horvát városok köré. Šibenik városát összesen négy erőd védte a török hódítás elől:

- Szent Mihály erőd,

- Szent János erőd,

- Barone erőd,

- Szent Miklós erőd.

Ezek az erődök jelentős szerepet játszottak abban, hogy a törökök háromszori kísérletre (1570, 1647, 1659) sem tudták bevenni Šibeniket.

A Szent Mikós-erőd nagyban különbözik a másik háromtól, ugyanis vízi erőd lévén, a Szent Anna csatorna egyik kis szigete mellé épült. Előretolt állása miatt ez az erőd volt az, amit az ellenség a leghamarabb pillanthatott meg a nyílt vízről és aminek gigászi látványától a hódítóknak már a nyílt vízen inába szállhatott a bátorsága.

dji_0532.JPG

dji_0539.JPG

dji_0545.JPG

Az erőd madártávlatból (fotó: Dronography Hungary)

A Szent Mikós erőd története 1525-ben kezdődött, amikor lakosság kérésére a helyi vezetők egy akkor híres velencei építészt bíztak meg az erőd megépítésével. Célja egyszerű volt: a csatorna védelme a török támadások ellen. Az erőd eredetileg a szigeten volt megtalálható, de az új építése miatt azt le kellett bontani. Nyomai még ma is láthatóak a szigeten sétálva.

A háromszög alakú erődöt Dalmácia egyik legfontosabb védelmi bástyájaként tartották számon. Az alapok kőből, míg az erőd nagy része téglából épült, mert akkor ezt tartották a legellenállóbbnak az ágyúgolyókkal szemben. A Szent Miklós erőd hatalmas tűzerejű, összesen 32 ágyúval volt felszerelve, amiket majdhogynem 180 fokban célra fordítani. Ezeken kívül még rengeteg lőrés is található a falakon.

dji_0547.JPG

dji_0541.JPG

dji_0543.JPG

Az alapok kőből, míg az erőd nagy része téglából épült (fotó: Dronography Hungary)

Az erődöt az évszázadok folyamán többször is felújították, amit a falon lévő tábla is bizonyít. Az erőd belsejébe csak hosszú percek alatt találtam meg a lejáratot, leérve pedig hatalmas termeket, üres és teljesen átázott helyiségeket találtam.

image11.jpg

1833-ban az erődöt felújították

Fotók: Mersad Donko Photography

Habár a török vész már évszázadokkal ezelőtt elmúlt, katonai funkciója csak 1979-ben szűnt meg.

Egészen 2015-ig saját felelősségre látogatható volt az erőd, amit az elé halmozott homokfalon felmászva lehetett bevenni. Eztán a falat feltehetőleg azért bontották el, mert az építményt előkészítik a felújításra, amit tábla is hirdetett az épület oldalsó feljáróján.

Tehát az erőd hivatalosan már nem látogatható, amire táblák is figyelmeztetnek, ennek ellenére a vízből könnyedén megközelíthető egy kis úszással. De ahogy a videó végén is mutattam, az erődöt figyelhetik, hiszen miután felmásztam az oldalsó falára, feltehetőleg észrevettek engem....

Írta, Hajner Gyula
Fotók: Dronography Hungary

Ez a linken támogathatjátok a csatorna további működését!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Kövess Instagramon is! Autóroncs videókért ide, cikkekért pedig ide kattints! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldalra!