SUN CITY: GÖRÖG SZELLEMFALU A BALATONNÁL

A Görög falut 1994-ben kezdték el építeni, de a megnyitáshoz egy évtizedet kellett várni. A helynek az elmúlt időszakban voltak jó évei, de a nagy áttörést soha nem tudta elhozni.

A Balatonfüred nyugati részén fekvő "Görög falu" története a 90-es évek közepén kezdődött, amikor valaki fejéből kipattant, hogy milyen jó lenne a görög építészet mediterrán stílusjegyeit elhozni a Balatonra. 

A görög falut a 1994 májusában kezdte el megépíteni a kivitelező-ötletgazda Intell RB Rt., akinek egy év alatt kellett volna felhúznia a komplexumot. A kezdőtőkét a vállalkozásban résztvevő kereskedők rakták össze, csakhogy ugyanazon év őszén elfogyott az összes pénz, így a cég ellen felszámolási eljárást indítottak.

Egy évvel később a vállalkozók megalapították a Görög falu Kft.-t, majd megvásárolták a félig elkészült komplexumot, csakhogy a befejezéshez szükséges több százmillió forintot már nem tudták előteremteni, így az beruházás végleg leállt.

Nyolc évnek kellett eltelnie, hogy egy cég meglássa benne a fantáziát, megvásárolja a területet és végre felépülhessen a Görög falu. Végül 2005-ben nyílt meg a létesítmény Annagora park néven, azonban nem tudta hozni a tőle elvárt látogatottságot, a vásárlók elmaradoztak, szezonon kívül pedig egy igazi szellemfalu volt az épületegyüttes.

A park üzemeltetését 2008-ban a magyar tulajdonú Sundance Park Kft. vette át és teljesen átszabták az egész helyet: az éttermeket, kávézókat és üzleteket felváltották a bárok és diszkók, a nyári nyüzsgést felváltotta az éjszakai pezsgés és végre - még ha csak néhány évre is -, sikerült elérni hogy végre emberek is legyenek a parkban.

Ez időtájt élte a falu az aranykorát.

2011-ben még videóklipet is forgattak a faluban, ami nem igazán ütötte meg a lécet sehol sem hazánkban.

dji_0019_bejeg.jpg

dji_0013.jpg

dji_0016.jpg

dji_0026.jpg

A Görög falu madártávlatból (fotó: dronography.hungary)

A forgatás során egy kisebb baleset történt, a drón amivel dolgoztunk lezuhant és összetört. Eszközparkunk fejlesztését itt tudod támogatni: dronography.hungary

Az épületek élénk színei az évek alatt megkoptak, növények kezdtek kinőni az épületek között. Az elmúlt években nyaranta már csak alig pár szórakozóhely és bár szokott nyitva lenni, azok is csak június és augusztus között a nyári szezonban.

A Görög falu minden kétséget kizárólag egy tájidegen koncepció, de ennek ellenére nekem tetszik. Ellentétben Balatonfüred városvezetésével, akiknek a legutolsó álláspontjuk szerint a falut le kell bontani, de mindenképp új funkciót találni neki. Jelenleg is az épületek kisajátítása folyik, a város feltett szándéka pedig az, hogy végre egész évben bevételt termeljen a hely.

A szórakoztató-központot üzemeltető Kft. partner lenne a megszüntetésben, de akad jó néhány kisebb üzlettulajdonos, aki nem szeretne megválni az ingatlanától.

img_5645.JPG

img_5647.JPG

img_5651.JPG

img_5641.JPG

img_5643.JPG

img_5596.JPG

img_5606.JPG

img_5636.JPG

img_5630.JPG

img_5597.JPG

img_5601.JPG

img_5604.JPG

img-0384.JPG

img_5626.JPG

img_6615.JPG

img_5655.JPG

Több mint 10 éves szórólapok a komplexum fénykorából

Ottjártamkor, március elején már készültek az idei szezonra. Szólt a zene, a szökőkút már üzemelt, telepítették fel a lámpákat, a kamerákat, szerelték és javították a berendezéseket. Csakhogy a koronavírus megjelenése hazánkban keresztülhúzta mindenki számításait.

A hónap végén visszatértem a faluba, a szökőkút leállt, a munkások eltűntek, hely napjainkban pedig egy igazi szellemfalu képét mutatja...

Írta: Hajner Gyula
Források:
- Index
- Sarti-info

Ha tetszett a tartalom, ezen a linken támogathatjátok a csatorna működését premier előtti videókért cserébe!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára és kövess Instagramon is!