Châtillon - A világ legszebb RONCSTEMETŐJE!

Szellemvárosok a Világban 12.

Egy kis belga falu Chatillon, és a mellette lévő keskeny kis erdősáv, ami évtizedekig lázban tartotta a világot. Még évekkel a teljes felszámolása után is szinte havonta jelentek meg cikkek erről a különleges helyről.

 Hogy hogyan kezdődött, eddig senki sem tudta biztosan, aztán egy amerikai újságíró, Ronan Glon elhatározta, hogy a végére jár és eloszlatja a ködöt a történetről.

Sokáig élt a teória, hogy a második világháború után a hazájukba visszatérő amerikai katonák hagyták itt hátra a járműveiket, mivel tetemes költséget emésztett volna fel azok tenger-túlra szállítása. Csakhogy ezt a teóriát már sokan megcáfolták, mivel az itt található autók nagy része az 50-es, 60-as, 70-es évekből származott, háborús gyártásút pedig soha senki sem talált köztük.

Ennek ellenére ez a teória nem áll olyan messze az igazságtól. De mi is történt pontosan?

A második világháború után amerikai és kanadai NATO katonák települtek a Chatillon közelébe, mely következtében hatalmas mennyiségű katonai és civil technikát hoztak magukkal, amik idővel elromlottak, leamortizálódtak. A hadsereg pedig nem győzte javítani a katonák civil gépjárműveit, így ők inkább elkezdtek helyi szervizekbe járni.

belyeg2.jpg

Egy helyi autószerelő meglátta a piaci rést és elkezdett ezekre a főként amerikai, német és francia járművekre szakosodni, megtanult angolul és idővel a vállalkozás annyira kinőtte magát, hogy már nem tudta hova tenni az alkatrészbázisát, így esett a választás erre a várostól nyugatra elhelyezkedő birtokára.

A járművek pedig csak gyűltek és gyűltek, a fák pedig egyre csak nőttek, a természet pedig tette a dolgát.

imm033_n5.jpg

07.jpg

08.jpg

20b28a702a3b84e2fd25d045cf8f2f91a91f0249.jpg

5766cb2b1f16d9afc8bf969a5f5a62a1.jpg

nevtelen2_11.jpg

nevtelen3_8.jpg

nevtelen_18.jpg

bc1c73f54e6e001bff16bd618884220e.jpg

pic11.jpg

chatillon-13.jpg

cfwjarxuaaaaecb.jpg

A roncstemetőről már a kilencvenes évek végén is jelentek meg cikkek, TV-ben is szerepelt, de világhírű csak a 2010-es években lett, a facebooknak és a lájkkorszaknak köszönhetően. A telep nagyon népszerű volt az urbexesek körében, szinte egy autómúzeumként működött a kis belga falu melletti hely.

Már a helyiek is többször panaszkodtak hogy konkrét turistacsoportok keresik fel a roncstemetőt, átgázolnak földeken és állandóan kérdezősködnek a telep történetéről. Akadt olyan ember is, aki egy táblára a következő szöveget írta ki a háza elé: "Nem tudok semmit az autótemetőről, hagyjanak békén!"

Egészen elképesztő látvány, amikor régi autók tucatjai rohadnak évtizedek óta egy erdőben és ahogy a természettel tökéletes összhangban pihennek egymás mellett. Nem véletlenül volt oly sok éven át ennyire felkapott hely.

2010-ben környezetvédelmi okokra hivatkozva az összes járművet elszállították és megsemmisítették, ezáltal egy, az egész világon egyedülálló jelenséget tüntettek el a föld színéről.

2018-ban az egész erdőt kiirtották, nem tudni miért. Ottjártamkor csupán néhány rozsdás alkatrészt, felnit, abroncsokat és ajtót találtam a fák csonkjai közt.

img_0841.JPG

img_0825.JPG

img_0831.JPG

img_0832.JPG

img_0834.JPG

img_0830_1.JPG

img_0838.JPG

img_0842.JPG

img_0835.JPG

img_0836.JPG

Így néz ki napjainkban a hírhedt autótemető

Ugyanakkor felszámolása után jött csak a világhírnév. Biztos ti is belefutottatok már az egyik lájkvadász oldal összeollózott ilyen témájú 10-es listáival. Na ez a roncstemető biztosan szerepelt rajtuk.

Akadt olyan cikk is, ami elég hatásosan fogalmazta meg a címet: évtizedek óta tart a forgalmi dugó egy belga erdőben.

A Miranda kastély kalandunk előtt nem sokkal tudtam meg, hogy a hely már nem létezik, mivelhogy akkor még a bakancslistám legelejét foglalta el ez a különleges roncstemető. De mivel már előtte megfogadtam, hogy ide is el fogok jönni, így semmiképp nem hagyhattam ki! :)

Írta, Hajner Gyula
Forrás:
- https://www.digitaltrends.com

Ezen a linken támogathatjátok a csatorna további működését!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Kövess Instagramon is! Autóroncs videókért ide, cikkekért pedig ide kattints! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldal