Elhagyatva: Bakony Művek Sporttelep

Ebben az anyagban a Bakony Művek területére, de nem a gyárba, hanem a gyár saját sporttelepére látogatunk el!

A gyár történetéről dióhéjban:

A Bakony Művek (BAKONY Autóalkatrész Gyártó Rt.) története a II. világháború előtti időkre nyúlik vissza, ugyanis a Bakony Művek Rt. jogelődje a Magyar Lőszerművek Részvénytársaság 1938-ban alakult gyalogsági lőszer gyártására.

1949-ben a háború után a céget államosították, majd Fémfeldolgozó Vállalat néven folytatta tovább a termelést.

Az ötvenes évek végén kezdik el gyártani az elektromos kapcsolókat és a háztartási kismegszakítókat, később autóvillamossági és járműipari alkatrészek is kerültek az új termékek közé.

1968-ban a gyár neve Bakony Fém-és Elektromos Készülék Művekre módosult, ekkor a Volga Autógyár (VAZ) beszállítója lett.

Az elkövetkezendő években élte a gyár az aranykorát. Ez időtájt az üzem fénykorában csúcsidőben ötezren is dolgoztak a Bakony Műveknél.

Feltehetőleg ebben az időben alakíthatták ki a gyár mellett elterülő sportkomplexumot is, ahol rendszeresen voltak sportnapok, családi napok, versenyek, de még táborozások is.

bejegkell3kelluj2_jo2.jpg

_dsc0131.jpg

1985-ben a VAZ új autótípusához, a Lada Samara-hoz a vállalat Kutató-Fejlesztő Bázisán kifejlesztett saját licencű termékek szállítását indította el: gyújtáselosztót, kormányzáras gyújtáskapcsolót és ablaktörlőrendszert szállított.

A gyár a '80-as években

A cég bevételeinek közel fele a rendszerváltást követően is az orosz piacról származott.

Az 1998-as orosz válság miatt a gyár működése ellehetetlenülni látszott. A cég a Ford, a Suzuki, az Opel, a GM, majd a BMW, a Mercedes és a Volkswagen beszállítójává vált, majd az autóalkatrész-piacon túlra is terjeszkedett: különböző fém alkatrészeket szállított a HP és a Philips számára, valamint hűtőalkatrészeket az Elektroluxnak.

Ezek az újítások számos drága fejlesztést igényeltek, így a cég veszteséges maradt.

A súlyos anyagi helyzet miatt a Bakony Művek Rt. eladta ingatlanjait, beleértve a sportkomplexumot is. Időközben a Bakony Művek Rt. felszámolási eljárás alá került, tevékenységét befejezte, majd 2009-ben jogutód nélkül megszűnt.

A gyár a működése ideje alatt jelentős mértékű környezetkárosítást követett el, ami még napjainkban is jelen van a területen. A bezárás után többször felmerült, hogy a talajba szivárgott mérgező anyagok az ivóvizet is veszélyeztetik.

0-3922.jpg

Az elmúlt évtizedek hátrahagyott dokumentumait, okleveleket, korabeli fényképalbumokat, könyveket és egyéb egykor a falakon büszkén lógó kitüntetéseket annál inkább. Iszonyatos mennyiségben.

Akkora mennyiségben, hogy inkább egy külön videót szenteltünk a talált anyagok bemutatására.

Egészen elképesztő mennyiségű dokumentumot hagytak hátra a gyár dolgozói

 A sportkomplexum egyes épületeit már lebontották, de még mindig megvannak a focipályák, a teniszpálya, a tekepálya, asztalitenisz-terem, öltözők, az iroda és a büfé épülete is.

Bejárásunk során találunk egy térképet is, amin további bővítések is szerepeltek, mint például a tanmedence, és a fedett-pályás lőtér is. Ezek megépülése csak terv maradt, végül sosem készültek el.

_dsc0131.jpg

_dsc0198.jpg

Kicsit lekopott a felirat az idők során

_dsc0047.jpg

_dsc0044.jpg

A sportpályákról rálátni a "pokoli toronyként" elhíresült egykori VÁÉV szállóra

_dsc0254.jpg

Ebben az irodaépületben találtuk a hatalmas mennyiségű dokumentumot

_dsc0252.jpg

A porta, mellette pedig a sportkomplexum főbejárata

_dsc0258.jpg

_dsc0259.jpg

A fénykorban itt pingpongasztalok álltak

ping.jpg

Pontosan így

A tekepályából szinte csak maga a nyers pálya maradt meg, meg néhány bábu. Az évek alatt teljesen kifosztották az összes épületet.

_dsc0262.jpg

_dsc0263.jpg

_dsc0221.jpg

_dsc0222.jpg

Ennyi maradt a tekepályából

_dsc0245.jpg

A büfé

_dsc0268.jpg

Székek és asztalok maradványai

Egészen hihetetlen de a dobogót, - amire az elmúlt évtizedekben sok száz-ezer gyermek büszkén állhatott fel -, hátrahagyták az enyészetnek.

_dsc0241.jpg

_dsc0233.jpg

 Én is ráálltam, büszkén

A dobogó az épületben talált fotóalbumban is többször feltűnik:

_dsc0199.jpg

 Jobb alsó sarokban a dobogó

 A hatalmas mennyiségű dokumentumról néhány fotót is készítettünk, de ha részletesen szeretnéd látni, miket is találtunk pontosan, a videóban megnézheted.

_dsc0065.jpg

_dsc0057.jpg

_dsc0060.jpg

_dsc0175.jpg

_dsc0147.jpg

_dsc0154.jpg

_dsc0063.jpg

_dsc0163.jpg

_dsc0168.jpg

_dsc0172.jpg

_dsc0080.jpg

_dsc0135.jpg

Ezeket mindet bemutatjuk a videóban

_dsc0208.jpg

_dsc0209.jpg

Gyerekek játszanak a betonos pályán. Háttérben a VÁÉV szálló

Habár nekem semmi közöm nem volt a Bakony Művekhez, egy családtagom sem dolgozott még a környékén sem, óvodás koromban egy tábor keretében jártam a komplexumban, amiről megtaláltam az oklevelet is 1995-ből.

Kevés emlékeimről a videó elején beszámolok nektek, ugyanakkor a túratársam, Balázs a második napi bejáráson jött rá, hogy ő is volt ebben a táborban. Neki több emlék maradt vissza, amit a videóban el is mesél.

img_3671_el2.jpg

Még több fotó (kattints a képre az album megnyitásához!)

Az adósságba kerülő, majd később felszámolás alatt lévő gyár egyes források szerint már a '90-es évek végén túladott a sporttelepen, ami egészen 2006-ig működött.

Jelenleg a helyszínen munkálatok folynak, nagy valószínűséggel lakóépületek épülnek majd az elhagyatott sporttelep helyén.

Írta, Hajner Gyula
Források:
  - https://www.veol.hu
  - http://www.bakonyauto.hu
Fotók: Tóth Balázs - dronography.hungary
Drón: dronography.hungary

Ezen a linken támogathatjátok a csatorna további működését!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Kövess Instagramon is! Autóroncs videókért ide, cikkekért pedig ide kattints! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldal