Elhagyatott kertmozi, ahol megállt az idő

A legújabb epizódban egy elhagyatott kertmozit néztünk meg, ahol szó szerint megállt az idő.

 A történet úgy kezdődött, hogy társam, Zsolti barátom felhívott, hogy jó lenne aznap elmenni valahova Urbexelni, viszont csak néhány szabad órája van, így esett a választásom erre a kertmozira.

Én személy szerint már legalább 3-4x elmentem mellette, első látásra nem is tűnt olyan érdekesnek, de gondoltam annyira mégis az lehet, hogy kitöltsön pár órát a program. Addig legalábbis szabad levegőn vagyunk, fotózgatunk, készítek pár vágóképet, insta sztorit és el is telik az idő.

De "amit ott találtunk, attól leesett az állunk" - ahogy a lájkvadász oldalak szoktak fogalmazni cikkeikben. A vége fele alig tudtunk elszabadulni a helytől, annyira magával ragadott a feeling.

gennyesmakk_1.jpg

img_2870.JPG

img_2871_1.jpg

Így néz ki jelenleg a kertmozi nézőtere és kivetítője

img_2873.JPG

img_2872.JPG

És hogy mi lehet a vetítőben?

A mozi vetítőtábláját elkezdte enni a rozsda, a nézőteret lassan benövik a fák és a bokrok és a felhajtható székeket is megtámadta az idő vasfoga.

Megvannak még a hangszórók esőálló dobozai is, de technika már rég nincs bennük, ahogy a nézőtér kivilágítását szolgáló lámpák száma is erősen megcsappant.

Szomorú képet fest az egykor népszerű kertmozi.

Nagyjából ilyen képre számítottunk, de amit a vetítőteremben láttunk, arra egyáltalán nem gondoltunk: Ugyan már korábban betörtek ide és feltehetőleg elég sok mindent ellophattak, de még így is hihetetlen dolgokat találtunk ott.

Többek között az egykor itt játszott filmek plakátjait, amik között akadnak szép számmal gyűjtői darabok is, de itt maradt mind a két Dresden típusú Xenolux 2500D házas vetítőgép is, szinte hiánytalanul. A szerkezet fogaskerekeit "megpörgetve" megdöbbenéssel konstatáltuk, hogy a mai napig is szépen, zsírozottan működik a vetítőgép.

Csak néhány a falon található poszterekből:

img_2854.JPG

img_2851.JPG

img_2843.JPG

img_2842.JPG

img_2835.JPG

img_2823.JPG

img_2837.JPG

img_2804.JPG

img_2819.JPG

Talán az egyik legértékesebb, a Magányos farkas című film plakátja

A két Dresden Xenolux 2500D típusú vetítőgépben pedig még egy film is benne maradt, pontosabban csak a stáblistája. Sajnos nem sikerült megfejtenünk, melyik filmről van szó, de a videót megnézve, talán valaki ráismer.

Frissítés: Micimackó és a Zelefánt (2005) a film címe, aminek a stáblistáját megtaláltuk a vetítőben.

img_2805.JPG

img_2745.JPG

img_2746.JPG

img_2798_2.JPG

img_2800.JPG

img_2802.JPG

img_2803.JPG

A vetítőteremben ugyanakkor további érdekességeket is találtunk, mint például magnót, még több filmes tekercseket, amikből az egyiken szintén találtunk egy filmdarabot és még rengeteg vetítéshez használatos eszközt.

img_2806_1.JPG

img_2831_1.JPG

img_2834_1.JPG

img_2808_2.JPG

img_2838_1.JPG

Kedvelt gyermekszék. Bizonyára sokakban ébreszt nosztalgiát

A poszterekből nagyjából megállapítható, hogy valamikor a 2010-es évek elején zárhatott be a kertmozi. Azóta megállt az idő.

A helyről, - ahogy eddig nem tettük - semmiféle információt nem áll módunkban kiadni, senki számára sem!!

Mivel napjainkban reneszánszukat élik a kertmozik és kezd újra visszajönni a rendszerváltás előtti nosztalgia feeling a szabadtéri mozikkal kapcsolatban lehet, hogy néhány év múlva itt is tudunk újra filmeket nézni, ahogy annak idején...

Írta, Hajner Gyula
Foto: Bozó Zsolt

Ezen a linken támogathatjátok a csatorna további működését!

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Kövess Instagramon is! Autóroncs videókért ide, cikkekért pedig ide kattints! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldalra!