SZOT: Csontvázhotel Budapest felett

Kevés olyan budapesti ember van, aki még nem látta a Rózsadomb hegyoldalában álló óriási betonkolosszust, munkába menet a Margit hídról, vagy csak a szigeten kocogva, de akár a város már szegletéből ne vetett volna egy kósza pillantást a helyoldalból kimagasodó óriásra.

 Mindezek ellenére sokan mégsem tudják mit rejthet ez a gigantikus épület, de nem is tulajdonítanak neki sok jelentőséget, hiszen az elmúlt évtizedekben a csontvázépület már szinte beleolvadt a főváros látképébe.

8908977_ae8615c57c22ee579f6d72b32c44211e_x.jpg

mark1.jpg

margaret_bridge_06_budapest.JPG

 A szakszervezeti gyógyszálló építésének kezdete hivatalosan 1968-ra tehető, ugyanis ekkor került lerakásra az épület alapköve. Az 1971-re elkészült szálló fő funkciója a reumatikus és légzőszervi megbetegedésben szenvedők gyógyítása volt.

Az akkor 70 millió forintos beruházásból elkészült ingatlan egyszerre 506 embert volt képes fogadni és ellátni. Lenyűgöző panorámája nem mindennapi kilátást enged Budapestre, nem véletlen, hiszen ezt volt az építész egyik fő célja, így ahol lehetett, még a falakat is üvegből alakították ki.

00222714-1-1024x587.jpeg

6ux6yddv8tthcg6us.jpeg

budapest-szot-rozsadombi-gyogyudulo-1024x644.jpg

nevtelen2_4.jpg

budapest-szot-rozsadombi-gyogyudulo-70-es_1-1-1024x630.jpg

nevtelen_9.jpg

Az épület fénykorában

A gyógyszálló egészen a '80-as évek végéig, a rendszerváltásig működött, hiszen bezárásának fő oka is ez volt. Már nem jött annyi vendég a szocialista országokból, mint annak idején, így gazdaságtalanná vált az épület működtetése.

A '90-es évek elején részlegesen visszabontották az épületet, vagyis az éttermi részt és még két szintet leszedtek róla. Az elkövetkezendő években így, szétbontva álldogált az épület.

1997-ben azonban történt valami végre elkezdődtek az építkezések, de néhány év után leállt munka. Az épület nyugati, hátsó feléhez felhúzott vaselemek ugyan úgy állnak, ahogy akkor hagyták, ahogy a luxusmedencék és a mélygarázs nyomai is megtalálhatóak az épület alsó szintjein.
Az Apostol utcán sétálva, elnézve az épület felé, elég morbid látványt nyújt a semmibe vezető autóslehajtó is.

g0785181.JPG

g1085278.JPG

Az autóslehajtó soha nem készült el

g0865205.JPG

g0765174.JPG

g1025261.JPG

g1125294.JPG

A 90'-es években felhúzott vasszerkezetek masszívan ellenállnak az időjárásnak

Amíg az épületben voltam, megbüntettek a parkolóőrök...:)


googleearth.jpg

3D-s fotó az épületről

2000-ben Jancsó Miklós a forgatta itt az "Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél című filmjét.

Az épület történetének következő éveiben szinte már követhetetlenül sokszor váltott tulajdonost, így ezt inkább nem is részletezném, hogy melyik évben, melyik cég kapta meg az egykori üdülőt.

A 2000-s évek első felében megint egy komoly ötlet látott napvilágot: a hotel lakóépületté való átalakítását kezdenék meg, a tervek szerint pedig két újabb szint ráépítését és a teljes épület szélesítését kezdenék meg, ami még jobban rontaná a mellette lévő házak panorámáját.
A tervek szerint 2007-re elkészülő lakóház kilencvenhárom luxuslakást tartalmazott volna, saját termál- és wellnessfürdővel, valamint étteremmel.

Még látványtervek is készültek, amik valljuk be, nem is lettek rosszak.

800-phpisnzfh-14.jpg

800-phprvr8oa-17.jpg

800-phplvsk4a-18.jpg

Az első terv

Végül a civil szervezeteknek sikerült megfúrni a projektet az "épület bővítése miatti panoráma visszafordíthatatlan sérülésére" hivatkozva, így új tervek kellettek.

Nem kellett sokat várni: 2008-ban a szállóban 155 négyzetméteres (100-270 nm) erkélyes lakásokat alakítottak volna ki. A látványtervek itt is zseniálisak, de pénzhiány miatt végül ez a terv sem valósulhatott meg.

nevtelen3_5.jpg

nevtelen2_5.jpg

nevtelen_10.jpg

A második komolyabb terv sem valósult meg

Az évek során a szálló épülete a CIB bankhoz került, akik szinte telekáron próbálták is értékesíteni az épületet, kevés sikerrel. Hosszú éveken keresztül próbáltam tőlük hivatalosan engedélyt kérni a bejutásra, de valamilyen ürügyre hivatkozva mindig visszautasítottak, annak ellenére, hogy az elmúlt években több média is járt bent a területen.

Az előbb mutatott tervek persze jól néznek ki, de építészeti és gazdasági szempontból lehet, hogy költséghatékonyabb lenne az egész épületet lebontani és a helyére egy másikat felhúzni. 

Nagylátószögű fotók a SZOT szállóról:

Kattints a képre a galéria megnyitásához!

Telefonnal készült fotók

Ami a pécsieknek a magasház volt, az a fővárosiaknak a SZOT szálló. Ugyan az az évtizedekig tartó huzavona, szinte havonta megjelenő cikkek és híradások az épülettel kapcsolatban, miszerint most már tényleg kezdenek valamit az objektummal.

5112416_4f8494a40167f811e473e4c3ed50fe6b_wm.jpg

A két épület története kísértetiesen hasonlít

Ugyan a pécsi sztori már a végére ért, hiszen a magasház eltűnt és úgy néz ki, hogy az egykori SZOT szálló csontvázával is kezdenek valamit az elkövetkezendő időszakban.

Hogy pontosan mit, azt megtippelni sem merem, de ha már a híreknek nem is lehet hinni, higgyetek a saját szemeteknek: ottjártamkor már mozgolódások, mérések folytak az épület körül. Legfrissebb információk szerint az ingatlan Wáberer György tulajdonában van.

Egy biztos: hamarosan kiderül, hogy alakul az egykori SZOT szálló további története.

Frissítés: A bontás július elején elkezdődött!

v_original_camera98_170714_111502.jpg

Július 3-án elkezdődik az évtized egyik legjelentősebb budai beruházása a Vérhalom utcában: korszerű, energiatakarékos társasház épül az egykori SZOT-üdülő helyén. A több mint 20 éve befejezetlenül álló szellemház nem csak a városképet csúfítja, de életveszélyessé is vált az elmúlt évtizedek alatt.

Írta, Hajner Gyula

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára! Külföldi elhagyatott helyekhez pedig látogass el a Szellemvárosok a világban oldalra!