Mindent hátrahagyva - Elfeledett emlékek 2.

A "Mindent hátrahagyva" című sorozat legújabb részében egy olyan épületet fedezünk fel, amelyben rengeteg emléket, dokumentumokat, leveleket és családi fotókat hagytak hátra az egykori lakosok.

 Az épületet már tavaly nyáron "megtaláltam" és kinéztem magamnak, hogy ez érdekes lehet egy anyag szempontjából, hiszen már az utcáról látszódott, hogy régóta nem lakják. Ekkor fel is próbáltam deríteni a terepet, de egyszerűen akkor volt a gaz, hogy lehetetlen volt eljutni a ház bejáratához, ezért inkább úgy döntöttem, hogy ezt télen lesz a legjobb felfedezni.
Ahogy a videóban is látszik, ekkor sem volt egyszerű az épület közelébe férkőzni, de azért valamivel könnyebb volt, mint nyáron.

Elsőként a ház külső részét néztük meg, találtunk egy garázst, ami inkább műhelynek nézett ki, az asztalon pedig ott volt a pár perccel azelőtt megtalált valószínűleg Trabant újabb része. A műhely közelében állat- és takarmánytartására szolgáló helyiségek is voltak az udvarban. A kocsibejáró mellett pedig egy kisebb szőlős, ami az évek során szépen elgazosodott, a bejárat előtt meg egy kút, aminek a nagy vaskerekét már levették, de valamiért otthagyták.

dsc_0509.JPG

dsc_0504.JPG

dsc_0407.JPG

dsc_0482.JPG

dsc_0381.JPG

dsc_0375.JPG

dsc_0379.JPG

dsc_0386.JPG

dsc_0385.JPG

dsc_0373.JPG

dsc_0371.JPG

Mivel az elülső bejárat még mindig le volt szépen rácsozva, ezért a hátsón kellett bemennünk. A betörők sem teljesen hülyék, hogy az utca felőli ajtót törjék fel.

Belépve az épületbe elénk tárult a kép az első helyiségről, ahol a szétdobált cuccok mellett ott állt a "mindent hátrahagyva" sorozatokból jól megszokott kredenc, mondhatni egészen egyben. Ebben a pillanatban már tudtam az épület szomorú, de egyszerű történetét: A egykori lakók meghaltak, az üresen maradt házat pedig feltörték és vittek mindent, ami mozdítható volt. A szanaszét dobált, - betörők számára értéktelen - dolgokat, dokumentumokat, fotókat, ruhákat bútorokat pedig hátrahagyták.

Kattints a képre a további fotókért!

A feltört ajtajú kamrában rengeteg üveget és a bor készítéséhez szükséges kellékeket találtunk, szinte érintetlenül, ezek nem kellettek a fosztogatóknak.

Jelentős mértékben hozzátesz egy ilyen felfedezéshez, ha az egykor ebben a házban élt emberektől, rokonoktól leveleket, képeslapokat vagy akár képeket is tudunk találni, bár nem találtuk olyan régi dokumentumokat, mint az előző részben. De az egyszerűen lenyűgöző volt, hogy kézzel festett családi fotókat is találtunk a hálószobában, a fosztogatók által szétszórt ruhák alatt. Vajon hiányozhatnak ezek a családi örökségek valakinek?

Elfeledett emlékek:

dsc_0502.JPG

dsc_0442.JPG

dsc_0450.JPG

dsc_0446.JPG

dsc_0420.JPG

dsc_0451.JPG

Festett képek és fotók az egykor itt élt család fénykorából

Az épület a padláson lévő lyukat és az alapvető állagmegóvás elmaradásából származó hiányosságokat leszámítva egész jó állapotban van, akár kis ráfordítással egész kis otthonos légkört tudna valaki magának teremteni távol a nagyvárosok zajától. Ki tudja, majd talán egyszer...

Írta, Hajner Gyula
Fotók: Módos Csaba

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! A többi "mindent hátrahagyva" epizódért kell ide

add-on-paypal-payouts3.jpg