A Mecseki Vidámpark története és halála

"Építették a Pécs város dolgozói 76.679 társadalmi munkaórában" – valaha ez állt a bejáratnál lévő emléktáblán. A pécsi vidámpark 50 évet élt.

A vidámpark egy kivételes természeti adottságokkal rendelkező terület a Mecseki Parkerdőben. A körülbelül 50 játékelemből álló, 5 hektáron elterülő park az előző rendszerben élte aranykorát. A napjainkban ide betérők már csak romokat láthatnak az egykori vidámparkból.

A Pécsi Vidámpark (eredeti nevén Mecseki Vidámpark) többnyire a ’60-as ’70-es években volt a legnépszerűbb, leglátogatottabb. Május elsején, gyermeknapokon és a park kiemelt rendezvényein szinte mozdulni sem lehetett a tömegben. A létesítmény a külföldi turistáknak is kedvelt kirándulóhelye volt.

  A parkot 1961-től közel 600 helyi lakos önkéntes munkájával és segítségével építhette meg a város, ami az évek során folyamatos bővítéseknek nézett elébe: 1965-ben a 8-10 holdas park területén megépült az Elvarázsolt kastély, 1966-ban pedig egy szabadtéri színpadot is kapott, ahol később neves előadók léptek fel.

1962.jpg

1962_.jpg

1962_3.jpg

A megnyitást követő évben szenzációnak számított (1962)

Az idősebb látogatók bizonyára még emlékeznek a MALÉV Li-2-es, HA-LIS lajstromjelű gépére, ami az évek során a Mecsek szimbóluma lett. A gépet a leselejtezése után, 1964 tavaszán szállították a vidámparkba, ami negyven éven keresztül volt az otthona.

21135_20080909_193804.jpg

229844_364131870332978_2077716711_n.jpg

300982_364131833666315_535084148_n.jpg

 

nevtelen3.jpg

nevtelen.jpg

nevtelen2.jpg

Negyven éven át volt a gép a vidámpark gigantikus lakója

2000-ben egy lelkes csapat elhatározta, hogy repülőképessé tesz egy ilyen gépet, a választás pedig a pécsi parkban lévőre esett. De mint kiderült, a repülő állapota az évtizedek során nagyon leromlott, így ezért Szolnoki Repülőmúzeumban kiállított, sokkal jobb állapotban lévő gépet választották. Persze a múzeum sem adta olcsón, egy ugyanilyen típusú repülőgépet kértek cserébe, méghozzá a pécsit.

A hatalmas gépet csak a szárnyak leválasztásával tudták szállítani, persze az elkészülte után újra összerakták.

ha-lis_1.jpg

ha-lis_2.jpg

Újrafestésre várva

301_21.jpg

Festés kész, már csak az összeszerelés van hátra

A sokak által kedvelt vidámparki gépet 2007-ben a Szolnoki Repülőmúzeum légierő szabadtéri kiállításán helyezték el, ahol újra az eredeti, zöld festésével és 301-es oldalszámával látható.

li-2_05.jpg

 

li-2_n.jpg

li-2_110btehajt.jpg

li-2_109bhonalj.jpg

li-2_51.jpg

A pécsi Li-2-es a Szolnoki Repülőmúzeumban (fotó: Groszvald Attila)

Elszállítása nem volt hiábavaló, hiszen jelenleg az egész világon az egyetlen működőképes Li-2-es gépe a miénk, és ez a pécsi testvérének is köszönhető. A felújított gép a Budaörsi reptéren van, rendszeres látogatója a légibemutatóknak, sőt, sétarepüléshez is ki lehet bérelni.

maxresdefault.jpg

205967.jpg

Az egész világon ez az egyetlen üzemképes Li-2-es gép (fotó: Airplane Pictures)

A vidámpark pusztulásának kezdete a rendszerváltáshoz vezethető vissza. A fiatalokat már nem kötötte le ez a fajta szórakozásmód és elkezdtek más lehetőségeket keresni. Nagyjából ettől az időszaktól kezdődött el a park lassú halála. A kétezres évek végére a kb. 50 játékelemből már csak alig fele volt használatban, Ekkor a park napról napra küzdött a túlélésért, rengeteg adósságot halmozott fel.

A kétezres évek közepre már szemmel láthatóan csökkent a park népszerűsége. Ekkortájt történtek meg az utolsó felújítások a parkban, sőt, még új játékelemek is érkeztek, hiába.

"A kétezres évek második felében – az ünnepnapok, és a park kiemelt rendezvényi kivételével - csupán alig pár ember lézengett a területen, a legtöbb is közülük turista volt" – emlékszik vissza egy régi vidámparki dolgozó.
A korszerűtlen játékelemek és az elmaradt felújítások miatt minimálisra esett vissza a látogatottság. Nem egyszer fordult elő olyan nap, hogy egyetlen vendége sem volt a parknak.

A színpadnál, ahol egykor olyan együttesek léptek fel, mint az Edda vagy a Beatriche, ma csend van. A gyermekzsivajhoz szokott Elvarázsolt kastélyból is csak alig pár tégla maradt meg.

A lenti galériában a 2005-ös állapotok láthatóak. Ekkor még akadtak vendégek és kirándulócsoportok, de már sejthető volt a park jövője:

 Kattints a képre a galéria megnyitásához!

2006-ban Szirmai Márton készített egy dokumentumfilmet a haldokló vidámparkról, Mecsek Kincse címmel, amiben betekintést nyerhetünk a már haldokló létesítmény életébe. Ekkor már a dolgozók is sejtették a park szomorú jövőjét. A helyiek az egykor népszerű vidámparkot "depresszióparkként" emlegették.

Mindezek ellenére még megpróbálták menteni a menthetőt és Retropark néven új szolgáltatásokkal is bővítették, de hiába. A Pécsi vidámpark 2011-ben végleg bezárta kapuit.
Ugyan akadtak nyitási próbálkozások a 2012-es évre is, de ennek anyagi terheit a város már nem tudta vállalni.

Az Elvarázsolt Kastély 2013 májusában, mára már szinte nyoma sincs:

A funkció és őrzés nélkül maradt vidámparkot hamar megtalálták a fosztogatók, vandálok, fém tolvajok és a hajléktalanok. Amit fizikailag lehetett, azt kinyerték a parkból, amit pedig nem, azt összetörték és lerombolták.
Ottjártamkor, 2013 májusában még ezerszámra találtam TV toronnyal díszített képeslapokat. A videóban 7:38-nál látható képeslapok mára már rég eltűntek.


A TV híradások is számtalan alkalommal számoltak be a park éppen aktuális állapotáról. Ezekből a képekből végképp kiderül, hogy a vidámpark korszaka lejárt. Fáj kimondani,de így van.

 

Majd a bezárása után évekkel később már csak az enyészet és a romok voltak a hírekben:

A város végül elbontatja a park még megmaradt romjait. A RTL stábja még előtte visszatért egy helyi lakossal, aki a '60-as években részt vett a vidámpark építésében.

A vidámpark legfrissebb állapotát, Kajsza Dániel jóvoltából, a mai nap készült fotókon láthatjátok:

img_2014_7957.jpg

A bejáratra már alig lehet ráismerni

img_2014_7951.jpg

img_2014_7927.jpg

img_2014_7929.jpg

Ennyi maradt az Elvarázsolt Kastélyból

img_2014_7932.jpg

A szabadtéri színpadon évek óta csend van

img_2014_7935.jpg

img_2014_7943.jpg

Egykor játékosbódék tucatjai álltak az út szélén, ma már csak törmelék borít mindent

img_2014_7925.jpg

Fotó: Kajsza Dániel

Kísérteties, de a vidámpark az interneten tovább él, és a hirdetéseken keresztül az évek múltával is tovább reklámozza magát, megtévesztve az arra járó turistákat:

erewrwer.jpg

 A park kellékeinek egy részét a "Die Hard" ötödik epizódjában láthattuk volna viszont, a hírhedt ukrajnai szellemváros, Pripjaty díszleteként, de a soha nem használt vidámpark jelenete végül nem került bele a moziba, ellentétben az "Ideglelés Csernobilban" című filmmel, amiben látható volt néhány vidámparki kellék. A forgatás után ezek már nem is kerültek vissza a városba.

chernobyl-diaries-movie-picture-10.jpg

A részben hazánkban forgatott Ideglelés Csernobilban című filmben Pripjaty város díszleteként szolgáltak a pécsi vidámpark játékelemei

Legutóbbi információm szerint a kellékek egy hatalmas budapesti raktárhelyiségben vannak, ahol további sorsukat várják…

A Pécsi lakosok megfeszített munkájával felépített Mecseki Vidámpark ötven évet élt.

2016. október 15-én visszatértem:

Írta, Hajner Gyula

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára!