Bunkertúra - A tökéletes álca

A bunkertúra legújabb részében egy lakóépületnek álcázott hidegháborús óvóhelyet fogunk bemutatni.

 A második világháború befejeztével, hidegháború beköszöntével egy újabb háború vette kezdetét, ami keretében a hadiipar elképesztő mértékű fejlesztéseken esett át egész Európában és a világban egyaránt. Ebben az időben gombamód nőttek ki a földből a polgárvédelmi bunkerek, óvóhelyek és vezetési pontok a legfelsőbb vezetés utasítására, bombatámadásokra, de akár atomcsapásra is készülni kellett.

Ez az egykori vezetési pont az 50-es évek elején épült. A jól megszokott, földfelszín feletti, kocka alakú óvóhelyeket nézve, ez az épület különlegesnek számít, hiszen lakóépületként próbálták álcázni, ezáltal semmibe néző vakablakokat is kapott. Építése idején a helyi lakosságnak nem árulták el az épület jövőbeli funkcióját, így folyamatos találgatások, szóbeszédek kaptak szárnyra a titokzatos objektummal kapcsolatban.

A nagyjából 50 ember befogadására alkalmas objektum a megyei politikai vezetés számára nyújtott volna menedéket és tartott volna kapcsolatot a külvilággal egy esetleges háború kitörése következtében. Az épület két méter vastag vasbetonfalai feltehetőleg ellenálltak volna egy több száz kilós rombolóbombának is. Az objektumnak saját vízellátó rendszere volt, vízöblítéses WC-kel és zuhanyzókkal.

dscn6032-1.JPG

img_0745.JPG

dscn6014.JPG

dscn6015-1.JPG

dscn6026-1.JPG

dscn6010-1.JPG

dscn6030-1.JPG

img_0742.JPG

dscn6013-1.JPG

dscn6011-1.JPG

A bunker ellensége az elmúlt években a magas páratartalom volt

A 60’-as években egy újabb vezetési pont megépültével az objektum a fő funkcióját elvesztette, de továbbra is aktívan működött.

A bunkert a rendszerváltás után pár évvel a 90-es évek közepén vonták ki a védett vezetési pontok közül, de a katasztrófavédelem az elkövetkezendő években is használta gyakorlati célokra.

Napjainkban az objektum teljesen beépült a lakóházak közé, álcájának köszönhetően pedig egyáltalán nem lóg ki a sorból. Családi házak között bújt el, szinte észrevehetetlen, csak az tudja, hogy mit rejtenek a falak, aki ott lakik a közelben vagy hallott róla. Talán még az sem. Ezáltal nincs kifosztva, szétverve és szétgraffitizve sem, egyedül a magas páratartalom volt az elmúlt években az építmény ellensége.

Még több fotó a bunker belsejéből

Egy helyi illető engedélyezte nekünk a bunkerbe való belépést, szigorúan azzal a feltétellel, hogy nem adhatjuk ki a pontos helyét, így külső felvételeket is csak éjszaka készíthettünk.

Az 50-es évek álcája a mai napig tökéletesen működik.

Írta, Hajner Gyula
Képek: Kozma Annamária

Ha tetszett, iratkozz fel a youtube csatornára is a további videókért! Az előző bunkertúra anyagért kattints ide!

add-on-paypal-payouts3.jpg